Studenti filozofické fakulty jsou zaražení. Taková opatření po střelbě nečekali

Od střelby na filozofické fakultě v Praze, při které útočník připravil o život 14 lidí, uplynuly bezmála tři měsíce a na první pohled se v budově školy nic nezměnilo. Studenti čekali výrazná opatření, například kontroly nebo rámy hned při vstupu do budovy. Nic takového tam ale do dnešních dnů není.

"Po delší době jsem si byla půjčit na fildě knížku, ale nějakých bezpečnostních opatření jsem si nevšimla. Když jsme se bavili se spolužáky, řekli, že tam přibyl jen jeden pán, který kouří před fakultou, a v místnostech se objevilo pár hakisáků (měkkých míčků naplněných plastovými kuličkami nebo pískem - pozn. red.), které si lidé ve stresu mohou zmáčknout," svěřila se redakci TN.cz absolventka fakulty.

"Čtvrté patro se rekonstruuje, ale hádám, že se tam studenti po čase budou muset vrátit. Zvážila bych možnost změnit rozložení kateder v patrech budovy a zajistit tak, aby lidé, kteří tam měli sídlo svého oboru a pravidelně tam docházeli, už v tom patře nemuseli být. Myslím by jim tahle varianta mohla pomoci," dodala absolventka oboru, který sídlí právě ve čtvrtém patře. 

[chooze:article;value:541444]

Instalace speciálních detektorů

Naopak Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni přešla od teorie k praxi. Její kampus na Borech hlídají speciální detektory. O jejich instalaci rozhodla univerzita už loni na podzim, rozmístění ve venkovních prostorách kampusu pak proběhlo v lednu. "Je jich celkem osm. Všechny jsou venku a reagují na panický křik, střelbu nebo tříštění skla," řekla TN.cz mluvčí ZČU Andrea Čandová. 

O podobném kroku uvažuje i pražská filozofická fakulta. "Diskutovalo se o tom, ale konečné vyjádření zatím nepadlo. Čeká se na definitivní rozhodnutí bezpečnostního odboru Univerzity Karlovy. Je už ale jisté, že se bude postupně zavádět systém KISS, tedy varování přes SMS zprávy," řekla TN.cz proděkanka fakulty Michaela Slussareff. 

[chooze:article;value:545931]

Univerzita také na svém webu píše, že nebude používat kontroly zbraní pomocí bezpečnostních rámů a rentgenů a autorizačních systémů vstupu. "Tyto nástroje jsou realisticky nepoužitelné zejména vzhledem k provozním a personálním limitům. Místo toho se bude soustředit na opatření, která jsou mnohem efektivnější a také více v souladu s naší univerzitní kulturou," uvádí web filozofické fakulty

Opatření jsou o to aktuálnější, že v pondělí vyděsilo několik univerzit po celé zemi anonymní oznámení o hrozbě střelby. V Hradci Králové museli kvůli tomu evakuovat celý univerzitní kampus Na Soutoku. Výhrůžky se měly týkat šesti škol, po kterých dotyčný požadoval výkupné.

Peklo na univerzitě. Policie rozebrala zásah minutu po minutě (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.