Studenti i učitelé chtějí změnit podobu státních zkoušek. Inspirují se v zahraničí

Tahání otázek, nervozita na potítku a několikaminutový monolog. Takto vypadají současné státnice na většině škol. Změnu podporuje i ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

"Já si myslím, že je logické, že čím dál tím víc pozornosti se bude ubírat na nějaké psané formy. Jsem určitě připravený debatovat o tom, zda by rámec v zákoně nebylo potřeba nějak modifikovat," řekl.

[chooze:article;value:506388]

​Vyučující na vysokých školách se shodují, že podoba státních závěrečných zkoušek na většině univerzit Česka je zkostnatělá. Podle nich své znalosti studenti prokázali už během studia a k dokončení by jim mělo stačit napsat práci.

"Je to zaběhnutá tradice a je načase to změnit. Bohužel, vysokoškolský zákon, jak je teď, to neumožňuje," uvedl předseda studijní komise Fakulty společenských věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Martin Štoll.

[chooze:article;value:529274]

​"My bychom byli nesmírně rádi, kdyby se systém zkoušek změnil, aby to opravdu bylo tak, že státnicové programy budou během studia a potom na konci obhajoba práce s rozpravou," řekla pedagožka z FSV UK Alice Němcová Tejkalová.

Samotní studenti by změnu ocenili, protože na některých fakultách novinka už funguje. V zahraničí je běžnou praxí ukončit studium prací, kterou student obhájí a vede nad jejím tématem rozpravu.

Novela vysokoškolského zákona by měla umožnit upustit od klasického losování otázek v magisterském studiu. Profesoři by to uvítali i v bakalářském programu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.