Studenti mají jasno. Volby nanečisto ukázaly, koho chtějí mít na Hradě

Letošní zájem o studentské volby nanečisto byl rekordní. Volební lístky vyplnilo přes 76 tisíc studentů. Mezi nimi i ti z pražského Gymnázia Evolution na Vinohradech. Do volební urny tam hodily hlas desítky žáků nad 15 let.

Ve 14 hodin se uzavřely studentské volební místnosti, poté začali zástupci středních škol po celém Česku hlasy sčítat. Asi po půl hodině bylo na pražském gymnáziu jasno. "Na prvním místě se u nás umístila kandidátka Danuše Nerudová, která dostala od našich studentů 48 %, a na druhém místě generál Petr Pavel s 38 % hlasů. Ostatní kandidáti už měli pouze jednocifernou podporu," prozradil zástupce ředitele Gymnázia Evolution Michael Řezáč.

Na ostatních středních školách v Česku výsledky dopadly podobně. Na celé čáře u studentů zvítězila Danuše Nerudová, která získala přes 54 procent hlasů. Druhý byl Petr Pavel se zhruba 25 procenty a necelých 10 procent hlasů dostal Andrej Babiš.

[chooze:article;value:477525]

​"Zajímavý je velký rozdíl zejména u Andreje Babiše ve srovnání podle typu škol a podle regionu. Na jedné straně pražská gymnázia 4 procenta hlasů a ústecká učiliště více než 50 procent hlasů," okomentoval výsledky Karel Strachota z organizace Člověk v tísni, která program zaštiťuje.

"Mladí voliči se daleko více zajímají o věci, jako je životní prostředí, klimatická změna nebo životní situace nejrůznějších menšin, protože se koukají za horizont a myslí do budoucnosti," vysvětluje studentské pohnutky politolog Lukáš Jelínek.

Středoškoláci nanečisto o prezidentovi rozhodovali před pěti a deseti lety, jejich favorit ale ani jednou skutečné volby nevyhrál.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.