Studenti si vyzkoušeli armádní výcvik. Je to slušně placená brigáda

Před třemi týdny to byla skupinka středoškoláků, kteří jen hledali zajímavý program na prázdniny. Dnes dokážou střílet z útočné pušky i pistole.

Kdo hledal prázdninovou ulejvárnu v maskáčích, toho čekalo tvrdé vystřízlivění. Instruktoři berou studenty jako běžné vojíny. Všichni tak musejí zvládnout hod cvičným a později i ostrým granátem. "Musím říct, že jsem z toho měla velký strach, ale jsem strašně ráda, že jsem to překonala," řekla účastnice výcviku Daniela Třísková.

Daniela je studentkou střední zdravotnické školy a v osmnácti letech se poprvé setkala se zbraněmi, obrněnou technikou a také s odloučením od rodiny i mobilního telefonu. "Od prvního dne, kdy přišli k 7. mechanizované brigádě, jsou zavření v jednom areálu s instruktory," řekl řídící výcviku Petr Jurčaga.

[chooze:article;value:560447]

​Pro studenty je vojenský výcvik zároveň dobře placenou brigádou. Za čtyři týdny v maskáčích dostanou třicet tisíc korun. Program je nalinkovaný od první do poslední minuty – manipulace se zbraní, střelba, orientace v terénu, nocování v lese nebo pohyb ve skupině pod nepřátelskou palbou. Nejsilnější zážitek má každý trochu jiný. "Upřímně jízda tatrou – přál jsem si to už jako malej kluk," řekl účastník výcviku Šimon Tibitanzl.

Šimon je čerstvý maturant a chystá se na studium medicíny – prázdninový kurz ho nadchl a s vojáky chce cvičit i při studiu. "Chci jít do aktivních záloh," má jasno.

Další účastníci zvažují, že po maturitě zůstanou v armádě jako profesionálové. První výcvik středoškoláků v armádě skončí příští týden – celkově se ho zúčastnilo 127 studentů. Podobné akce plánuje armáda i do budoucna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.