Studenti zuří. Brigády už se nevyplatí, říkají. Ministerstvo chystá změnu

"Když se chcete ucházet například o dohodu o provedení práce v potravinářství, musíte zaplatit 500 až 1 000 korun za výpis ze zdravotní dokumentace," stěžuje si brigádnice Eva. "Po dvou dnech zjistíte, že vám pár věcí zaměstnavatelé zatajili anebo pouze potřebovali vaše osobní údaje, aby si mohli na vás psát hodiny. Začnete hledat novou brigádu a opět musíte zaplatit 500 až 1 000 korun za výpis ze zdravotní dokumentace," dodala.

Na tento problém naráží hlavně studenti, kteří často brigády střídají. "Praktičtí lékaři si tímto způsobem mohou přijít na pěkné peníze a zaměstnavatelé nechtějí výpis ze zdravotní dokumentace proplácet," upozornila Eva.

Zaměstnavatelé přitom podle ředitele odboru veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáše Fošuma mají povinnost výpisy proplácet. "Vzhledem k vysoké fluktuaci se obávám, že svoje peníze již nikdy nedostanu," bojí se však Eva.

[chooze:article;value:527479]

"Když se rušily zdravotní průkazy, tak se současně rušila povinnost absolvování prohlídek. Není tedy běžné, aby při každé změně se musely lékařské posudky předkládat. U dohod to rušíme absolutně," avizoval Fošum plán ministerstva. "Bude to zrušené během příštího roku," dodal.

Už během příštího roku by tak mohla úplně skončit povinnost chodit před nástupem do zaměstnaní na prohlídky a žádat kvůli tomu o výpis ze zdravotní dokumentace.

Už letos skončily potravinářské průkazy. "Za mě to bylo správné. Určovalo to pouze stav v době vystavení a zůstávalo to několik let. Nyní ta zodpovědnost přechází spíše na zaměstnance a chrání to zaměstnavatele, ten je totiž zodpovědný za to, že je zdravotně způsobilý," vysvětlil Fošum.

Podzim je finančně nejnáročnější období. Lidé si mnohdy k práci musí brát brigádu (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.