Moderní bydlení

Studentské koleje opět zdražily. Až o 20 procent, říká student Stanislav

Stanislav Novák je studentem lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Za bydlení platí zhruba 5 000 korun měsíčně. Oproti loňskému roku podle něj koleje zdražily. "Určitě asi tak o deset, dvacet procent, co jsem si všiml," popsal.

Další nákladnou položkou je pro něj stravování. Někteří studenti využívají menzy. Jiní si naopak, aby ušetřili, vaří sami. "Já si hlavně nakupuji sám a vařím si sám. Vyjde mě to zhruba na nějakých 1 200 korun měsíčně," vyčíslil Stanislav.

[chooze:article;value:574489]

Místo kolejí si studenti často hledají sdílené bydlení s domněnkou, že to bude levnější. Opak je však pravdou. Například v Praze dají studenti za jednolůžkový pokoj ve sdíleném bytě zhruba 9 500 korun. Za stejný pokoj v Olomouci studenti zaplatí 8 000. Naopak nejlevněji vychází Ostrava, tam pronájem pokoje stojí v průměru 5 500 korun.

​Život vysokoškolského studenta vyjde zhruba na deset až patnáct tisíc korun měsíčně. Mnozí si tak musí hledat brigády. "Mám v plánu hledat brigádu, abych si mohla trošku ten studentský život i užívat," řekla studentka Natálie Bajrová.

[chooze:article;value:570535]

​Během začátku akademického roku se oproti létu zvedá poptávka po brigádách zhruba o 15 až 20 procent. Podle ekonomů jsou vysokoškolští brigádníci potřeba zejména tehdy, když jsou středoškoláci ve školách.

"Je spousta událostí, kde jsou pracovníci potřeba i po zbytek roku, a nejen v létě, ale to jsou typicky vysokoškoláci schopni pokrýt právě proto, že mají více toho volného času," vysvětlil ekonom Petr Bartoň.

Studenti prvních ročníků vysokých škol ale většinou moc volného času nemají. Ti jsou pak odkázáni na pomoc rodiny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.