Sucho v Česku trápí vodáky. Nejoblíbenější trasa je nesjízdná

Oblíbená plavební trasa České Budějovice – Orlík je v tuto chvíli nesjízdná. Kvůli suchu musela plavební správa dočasně ukončit provoz plavební komory nedaleko Týna nad Vltavou.

Kořenská plavební komora rozdělila řeku na dvě části. Dokud pořádně nezaprší, lodě tudy neproplují.

To teď působí vrásky na čele hlavně půjčovnám výletních lodí. "To, že vlastně to Kořensko zůstane neprůplavné, tak určitě může část klientů buď odradit, aby na tu vodu jeli, nebo prostě třeba změní termín," myslí si šéf půjčovny Petr Volek.

[chooze:article;value:513963]

"Jakmile se dostaneme nad určité kvóty, které zabezpečují bezpečnou plavbu a dostatečné hloubky, tak bychom se zase rozjeli. Doufejme, že zaprší a ten srpen se zase bude plout po celém úseku od Českých Budějovic klidně až do Prahy," uvedl Tomáš Polanský, ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko.

Do té doby musejí provozovatelé půjčoven improvizovat. Část lodí ještě před uzavřením komory přepravili na Orlík. Zákazníky se snaží rozložit mezi obě destinace a doporučují jim další zajímavá místa, která mohou navštívit, aniž by museli plout desítky kilometrů daleko. Mrzutí jsou ale i vodáci. Horší sjízdnost teď mají například Berounka, Morava, Labe nebo Odra.

Třeba na Lužnici se teď vodáci přenášení nevyhnou. Vody tam je sotva nad kotníky. "Průtoky vody na území Česka jsou podprůměrné nebo výrazně podprůměrné. Je také mnoho profilů, které hlásí sucho. V nejbližších dnech ani týdnech se situace zlepšovat nebude," říká meteoroložka Dagmar Honsová.

Moc nepomohou ani dnešní bouřky. Denní teploty navíc v následujících dnech zase stoupnou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.