SÚKL varuje před lékovými šmejdy. Připravit vás můžou o peníze i o zdraví

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje před ilegálními prodejci léků, tedy takzvanými lékovými šmejdy. Jde o často anonymní internetové prodejce. Lidé kvůli nim mohou přijít nejen o peníze, ale i o zdraví. Přípravky nakoupené od těchto lidí totiž můžou být nejen neúčinné, ale dokonce přímo zdraví škodlivé.

"Léky, které jsou takto nabízené mimo lékárnu, jsou velice rizikové. Mohou být prošlé, mohou být nevhodně skladované, může jít o padělky. V lepším případě pak neobsahují to, co mají, mohou ale obsahovat i nebezpečné látky," upozorňuje ředitelka SÚKL Irena Storová.

[chooze:article;value:518923]

Řekla také, jak takovéto lékové šmejdy odhalit. "Zaprvé, je nutné říct, že prostřednictvím internetu lze podle zákona zakoupit pouze léčiva, která jsou volně prodejná. Nejde legálně takto prodávat léky, které jsou na lékařský předpis," předeslala.

"Některé záležitosti se pak u takovýchto pochybných prodejců opakují. Jde o časově omezené slevy, množstevní slevy a často neváhají použít fotografie známých lékařů, které si stáhnou někde z internetu. Prostřednictvím těchto známých odborníků se pak snaží potvrdit, že jimi propagované přípravky mají nějakou účinnost, často jde ale jen o běžné vitamíny nebo vlákninu," upozorňuje Storová.

U falešných léků také prodejci často vůbec neuvádí jméno výrobce a stejně tak na jejich stránkách obvykle chybí jméno provozovatele nebo je tam jméno falešné. "A dost často je tam jenom nějaký objednávkový formulář a telefonní číslo," dodala Storová.

[chooze:article;value:521176]

Jedním ze známých lékařů, které podvodníci zneužili ke své propagaci, byl i kardiochirurg Jan Pirk. "Ty rozhovory se mnou, které tam uvádí, jsou úplně vymyšlené. V životě jsem žádný takový rozhovor nedal. Jsem chirurg, a ne internista, který lékům rozumí," uvedl Pirk s tím, že v těchto textech jsou prý navíc absurdní věci.

"Kdo to pozorně čte, tak si musí všimnout, že je tam něco špatně. Bylo tam třeba napsáno, že po měsíčním užívání zmizí z cév 5 400 g vápna. Kde by se tam pět a půl kila vápna vzalo?" divil se Pirk.

S vrácením peněz přitom šmejdi nepočítají. "Vy tam jednou zavoláte a pak se tam už nedovoláte. Mívají to nějak ošetřeno," upozornil kardiochirurg dále.

[chooze:article;value:520029]

SÚKL se snaží s lékovými podvodníky bojovat. Například v loňském roce udělil 25 pokut ve výši 534 tisíc korun. Zablokoval také 151 stránek, na nichž se léky prodávaly. "My se tu činnost snažíme neustále zintenzivňovat, nicméně musím přiznat, že už narážíme i na určité limity v oblasti personální kapacity," dodala Storová.

S nezákonným prodejem léků se snaží bojovat také celníci. Léky na předpis totiž do Česka často putují ze zemí mimo EU. Pokud je celní správa v balíčku odhalí, zabaví je a objednavatel přijde o peníze, aniž by za ně zboží dostal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.