SÚKL varuje před nebezpečnými léky. Mohou vyvolat myšlenky na sebevraždu

Léky, které obsahují finasterid a dutasterid představují pro lidi, kteří je užívají, obrovské riziko. "Tablety obsahující 1 mg finasteridu a kožní roztok/sprej s obsahem finasteridu se používají k léčbě mírné až střední androgenní alopecie, tedy vypadávání vlasů způsobené mužskými hormony, a to u mužů ve věku 18 až 41 let," upřesnil na svých stránkách SÚKL.

Tablety obsahující 5 mg finasteridu a kapsle obsahující 0,5 mg dutasteridu se používají k léčbě mužů s benigní hyperplazií prostaty, to znamená při stavu, při kterém je prostata zvětšená a může způsobovat problémy s průtokem moči. 

[chooze:article;value:577239]

Evropská léková agentura informovala, že výbor pro hodnocení rizik léků posoudí všechna dostupná data, která spojují obě tyto látky se sebevražednými myšlenkami a chováním. "Rovněž vyhodnotí vliv sebevražedných myšlenek a chování na poměr přínosů a rizik těchto léků s ohledem na onemocnění, pro jejichž léčbu jsou určeny," napsal SÚKL. Toto přehodnocení bylo zahájeno na žádost francouzské lékové agentury (ANSM). 

"Léky obsahující finasterid a dutasterid, které se užívají perorálně (podávaný ústy, pozn. red.), mají známé riziko psychiatrických nežádoucích účinků, včetně deprese. Sebevražedné myšlenky byly nedávno přidány jako možný nežádoucí účinek s neznámou frekvencí do informací o přípravcích Propecia a Proscar, dvou léků obsahující finasterid, které byly schváleny v několika zemích Evropské unie," upozornil dále ústav.

[chooze:article;value:576747]

V Česku podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv tyto dva přípravky nejsou v současné době registrovány. "Pro léky obsahující finasterid jsou již zavedena opatření k minimalizaci rizik, včetně varování v informacích pro zdravotnické pracovníky, aby monitorovali pacienty a ukončili léčbu, pokud se u pacientů objeví psychiatrické symptomy, a doporučení pro pacienty, aby v případě výskytu psychiatrických příznaků vyhledali lékařskou pomoc," upřesnil SÚKL.

V tuzemsku jsou léky obsahující finasterid a dutasterid dostupné ve formě tablet, tobolek nebo kožního roztoku ve spreji pod různými obchodními názvy, jako jsou Adadut, Adatam, Aglandut, Alkapidan, Androfin, AtucareAvodart, Dubelotam, Duitam, Duodart, Dutacomp, Dutalan, Dutamon, Dutrozen, Finanorm, Finard, Fynzur, Hyplafin, Ladurot, Milten, Penester, Taris, Tedez a další.

Češi jezdí za hranice pro léky. V polských lékárnách ušetří i desítky procent (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.