Summit EU řeší Ukrajinu. Orbán chce vetovat válečnou pomoc i její členství

Už teď je téměř jisté, že lídři členských států Evropské unie to na posledním summitu v tomto roce nebudou mít jednoduché. Ačkoliv má být jednání Evropské rady oficiálně dvoudenní, už před jeho začátkem se podle zákulisních informací šuškalo o tom, že dříve než v noci na sobotu neskončí.

Horké chvilky zajistí svým unijním protějškům téměř jistě maďarský premiér Viktor Orbán. Ten se totiž staví jak proti členství Ukrajiny v sedmadvacítce, tak také proti tomu, aby se na dlouhodobou pomoc zemi vyčlenilo zhruba 50 miliard eur, tedy přes jeden bilion korun. Budapešť se v týdnu snažila dokonce o to, aby se tyto body na summitu vůbec neprojednávaly.

Podle médií se právě Orbán chystá na tvrdý boj a maďarská delegace má zamluvené ubytování v Bruselu dokonce až do neděle. Otázkou je také to, jak se k otázkám postaví Slovensko, které na summitu zastupuje staronový premiér Robert Fico.

[chooze:article;value:532500]

​Ten se v minulosti nechal slyšet, že zahájení přístupových rozhovorů blokovat nebude, nadále ale nesouhlasí s vojenskou pomocí Ukrajině. Česká republika podle vyjádření předsedy vlády Petra Fialy (ODS) naopak oba výše zmíněné oba body podporuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.