Supermarkety prodávaly závadná játra a falešné brusinky, zjistila inspekce

[chooze:gallery;value:35212]

​Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila prostřednictvím portálu Potraviny na pranýři na nebezpečná kuřecí játra, která inspektoři objevili v pobočce obchodního řetězce Penny v Hviezdoslavově ulici v Brně. Balení vnitřností obsahovala kusy žlučníku a také vylitou žluč, kvůli které maso zhořkne a stává se nepoživatelným.

"U části z kontrolovaných balení byla zjištěna přítomnost žlučníku nebo jeho zbytků," popsali potravináři na svém webu Potraviny na pranýři.

[chooze:article;value:546339]

Žlučník přitom nemá v balení co dělat. "Dle příslušné legislativy se mezi droby řadí pouze srdce, krk, svalnatý žaludek a játra, jakož i ostatní části považované za jedlé na trhu, na kterém je příslušný produkt určen ke konečné spotřebě. Játra musí být bez žlučníků," upřesnila inspekce.

​Datum minimální trvanlivosti výrobku je 27. 11. 2024 a jeho šarže je 20231127. Játra byla zabalena v polypropylenových (PP) sáčcích, každý balíček vážil půl kilogramu. Potravina pochází z Polska, jejím výrobcem je firma Kabanos Kojs Morostaw z Jablonky. 

​Inspekce zároveň upozornila na balení ovoce, kde podle etikety mělo jít o brusinky. Laboratorní analýza ale prokázala, že ve skutečnosti je to klikva velkoplodá. Tuto falšovanou potravinu odhalili kontroloři v prodejně Lidl v Mukařově.​

[chooze:gallery;value:35205]

​Výrobek, který byl rovněž dovezený z Polska, má šarži Lot 4502 a jedná se o balení o váze 0,2 kilogramu. Výrobcem a dovozcem je polská firma GP Klasa Klasa Sp., Kurów.

Závadné potraviny nevyhazujte, můžete je reklamovat. Má to ale svá pravidla (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.