Supermoderní americké Raptory, Gripeny i vrtulníky. Letectvo chystá den otevřených dveří

Neobvyklé divadlo chystá české letectvo. Na vojenském letišti ve středočeské Čáslavi připravuje den otevřených dveří, na kterém uvede přehlídku různých typů letecké techniky. Poslední takovou akci pořádala armáda v roce 2019.

Na akci je vstup zdarma. Návštěvníci se mohou těšit na leteckou show, které se budou účastnit americké stíhačky F-22 Raptor i speciální letoun určený k doplňování paliva Boeing KC-135 Stratotanker. Supermoderní Raptory se poprvé v Česku ukážou na letecké show. Na začátku května je ale viděli diváci Slavností svobody v Plzni, kde přeletěly nad městem.

Kromě Raptorů se ale na dni otevřených dveří ukáže i řada dalších strojů, které používá či v minulosti používala česká armáda. Letectvo předvede své bojové letouny Gripen i česká letadla L-159 Alca. Stejně tak se budou moci návštěvníci podívat na vrtulníky Mi-24/35, Mi-171 a W-3A Sokol.

[chooze:article;value:502763]

Gripeny patří k letadlům, které české letectvo používá k ochraně vzdušného prostoru NATO. "Nasadili jsme je v minulosti nad Islandem i nad Litvou, kde jsme bránili vzdušný prostor. Celkem zde máme jednu nadzvukovou letku, kde máme 12 těchto strojů," sdělil velitel 21. letecké základny v Čáslavi Jaroslav Tomaňa.

K vidění budou také pozemní stroje ostatních složek ozbrojených sil. "Účastnit se budou také pozemní jednotky, takže se lidé mohou těšit i na vozidlo Pandur nebo na BVP. Přijedou k nám i protiletadlové systémy ze Strakonic a chemici z Liberce," vysvětlil Tomaňa.

Armáda doporučuje divákům, aby si na akci přinesli vlastní ochranu sluchu. Doporučuje také opalovací krém a dostatek vody, protože na letišti není téměř žádný stín. Naopak je zakázáno si s sebou přivést mazlíčky, pyrotechniku nebo balónky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.