Superšpionku propustili po 20 letech z amerického vězení

Pětašedesátiletá Montesová pracovala pro kubánskou rozvědku. Přitom byla zaměstnána jako hlavní analytička pro Kubu v americké vojenské zpravodajské službě (DIA). Po jejím zatčení v roce 2001 šéfové tajných služeb uvedli, že téměř zcela odhalila zpravodajské operace USA na ostrově a že patřila mezi "nejškodlivější špiony", které Spojené státy dopadly, informovala BBC.

Montesová měla přístup k přísně tajným informacím nejen o Kubě, předala jich obrovské množství a Kubánci se o ně podělili s dalšími americkými protivníky, zejména s Ruskem.

O jejím životě, který si nezadá s nejnapínavějšími špionážními thrillery, byly napsány čtyři knihy. Superšpionka nezradila pro peníze, od kubánské tajné služby dostala proplacené jen minimální náklady. Na rozdíl od Roberta Hanssena a Aldricha Amese, kteří zhruba ve stejné době špehovali pro sovětskou a později ruskou tajnou službu v FBI a CIA. Oba obdrželi velké finanční částky a v současné době si odpykávají doživotní tresty, uvedla CBS.

[chooze:article;value:472221]

​Motivace Montesové byla ideologická, měla odpor k počínání tehdejší vlády prezidenta Reagana v Latinské Americe. Zejména ji pobouřila podpora nikaragujských Contras, pravicové povstalecké skupiny proslulé zvěrstvy. Toho využil její spolužák z univerzity, který byl rekrutem kubánských špionů. Představil ji na večeři v New Yorku agentovi kubánské tajné služby a ona okamžitě souhlasila, že bude "prostřednictvím Kubánců" pomáhat Nikaragui.

V roce 1985 Montesová odjela tajně na Kubu, kde absolvovala výcvik. Na žádost Kubánců odešla z ministerstva spravedlnosti a začala pracovat ve vojenské zpravodajské službě, jedné z nejdůležitějších amerických zpravodajských složek. Zde se vypracovala mezi špičkové analytiky.

Po 17 let předávala kubánské rozvědce přísně tajné informace. Učila se je zpaměti, po nocích je přepisovala a zakódované posílala na pager. Instrukce a rozkazy dostávala číselnými kódy v krátkovlnném rádiovém vysílání.

[chooze:article;value:456998]

​Američané ji zatkli 10 dní po teroristickém útoku z 11. září 2001. Šli po ní už delší dobu a obávali se, aby nevyzradila jejich plány na odvetné údery v Afghánistánu. Šok to byl nejen pro její kolegy v DIA, ale pro celou její rodinu. Obě sestry i švagr totiž pracovali pro FBI.

Montesovou díky spolupráci s vyšetřovateli a přiznání odsoudili na 25 let vězení. Trest jí byl zkrácen kvůli dobrému chování. Pět let má být pod dohledem úřadů, které jí budou mimo jiné monitorovat veškeré používání internetu. Má rovněž zakázáno pracovat pro vládu a kontaktovat zahraniční agenty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.