Švábi, hluk a požáry. V Praze řeší lidé problémy s novými sousedy

Obyvatelé domu v Praze 14 se aktuálně potýkají hned se třemi problémovými sousedy. Například minulý týden kvůli jednomu z nich málem vyhořeli.

"Paní se opila, vařila a usnula. Hasiči se nemohli dostat do bytu. To už je snad potřetí, kdy sem hasiči nebo policisté jedou a něco tady řeší," sdělila obyvatelka domu.

Lidé si stěžují i na hygienu problémových sousedů. Kvůli tomu, že ji někteří obyvatelé nedodržují, se v domě objevují i švábi.

"Samozřejmě vnímáme nespokojenost původních nájemníků. Řešíme to dlouhodobě," uvedl starosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS).

[chooze:article;value:516976]

Problém se ale ani zdaleka netýká jen Prahy 14. Podle našich informací se četné stížnosti na magistrátní nájemníky objevují například v Loudově ulici na Praze 17.

Problémoví nájemníci se do magistrátních bytů začali stěhovat poté, co kolice Pirátů a Prahy Sobě v minulém volebním období zavedla novou politiku sociálního bydlení. Jedním z kritérií pro získání bytu je podle ní například to, jak dlouho člověk bydlel na ulici. Čím déle, tím má na byt větší šanci.

"Byty pronajímáme ohroženým domácnostem. Ty, které jsou v té bytové nouzi déle, jsou ohroženější. Pokud jsou problémy s nějakou domácností, tak to musí řešit bytový odbor, když problémy neustoupí, tak má řešit výpověď z nájmu," řekl pražský radní pro majetek a bývalý radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti).

[chooze:article;value:513870]

"Mně to přijde naprosto relevantní, je to běžná praxe v zahraničí, kde chtějí ukončovat bezdomovectví," doplnil.

Ve skutečnosti to ale znamená, že v Praze má na magistrátní byt větší nárok dlouholetý bezdomovec, i když problémový, než člověk, který přijde náhle o byt například vinou tíživé životní situace.

Současné vedení Prahy prý pracuje na změně systému přidělování sociálních bytů. Nová pravidla by měla rada města schvalovat v září.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.