Svatomartinská hostina letos vyjde dráž. Farmářům se nevyplácelo husy chovat

Sváteční svatomartinské menu v restauraci letos pořídíte o zhruba 6 procent dráž než loni. Ve větších městech i za více než 600 korun za porci. Přesto je o ně zájem. "Máme vyprodáno a co jsem se ptal kolegů, tak opravdu není ani jedno volné místo. Kdo si nezamluvil místo a svatomartinskou husu, tak ji možná mít nebude," uvedl restauratér Luboš Kastner.

Husy podražily. I čeští farmáři totiž museli sáhnout hlouběji do kapes, a to kvůli drahému krmivu a vysokým cenám energie. Vykrmili tak letos jen 125 tisíc hus, tedy o čtvrtinu méně než loni.

[chooze:article;value:528731]

"Drůbež je velice náročná na energetickou náročnost. Housatům se musí topit, v létě pak zase samozřejmě ventilovat. A z tohoto důvodu zvýšených nákladů se těch hus v České republice vykrmilo méně," vysvětlila předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Třeba na farmě v Rohozné na Pardubicku mají vyprodáno už od konce září. "Naši klienti jsou převážně stálí zákazníci, kteří se opakovaně rok od roku vrací, a tudíž ty objednávky se na podzim vždy plní rychle," uvedl majitel farmy Josef Tříska.

Restauratéři tak nakupovali nejčastěji na Slovensku v Polsku nebo v Maďarsku. Pokud máte chuť na takovou krásnou husu, neváhejte s rezervací. Místa v restauracích se rychle zaplňují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.