Svatovítský poklad poprvé v zahraničí. Pavel zahájil výstavu v Drážďanech

Jednodenní návštěvu Saska využila česká hlava státu především k zahájení výstavy svatovítského pokladu, který je jednou z největších chrámových sbírek v Evropě a od soboty bude poprvé k vidění v zahraničí. "Jedním z největších přispěvatelů do této sbírky byl Karel IV., král český a císař římský. A mimořádná osobnost evropských dějin 14. století," řekl prezident Petr Pavel.

Nejen tato výstava, která je unikátní svým historickým i kulturním významem, má být důkazem důvěry v česko-německých vztazích. Výstavu Fragmenty paměti v saské metropoli zahájil český prezident Petr Pavel společně se saským premiérem Michaelem Kretschmerem.

[chooze:article;value:545667]

"My jsme velice vděční, že právě 15. března vás můžeme po 85 letech přivítat na naší půdě. Je to 85 let poté, co Německo přepadlo Česko, a my jsme velice rádi, že se ta dnešní návštěva uskutečnila," řekl saský předseda vlády Pavlovi. Výstava bude v drážďanské galerii umění do září.

Oba státníci řešili mimo jiné i možnou budoucí česko-německou spolupráci v továrně na mikročipy, která bude stát kousek od našich hranic. Čeští politici se přitom snažili, aby tato fabrika na významné součástky například pro chytré telefony, letecký a obranný průmysl, datová centra nebo automobily stála na našem území.

"Připravovaná výstavba velké továrny na výrobu mikročipů nabízí prostor nejen pro Sasko, ale z hlediska dodavatelských vztahů i pro Českou republiku," doplnil Pavel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.