Svázaný a nahý. Slavného šéfkuchaře vyhodili kvůli šikaně

Měl to být zřejmě přijímací rituál začínajícího kuchaře. Jednatřicetiletého hvězdného šéfkuchaře a držitele michelinské hvězdy Auréliena Largeaua však stál místo v prestižním pětihvězdičkovém hotelu du Palais v Biarritzu, uvedl deník Le Monde.

Incident se odehrál počátkem prosince, vše se provalilo minulý týden, kdy hvězda francouzské gastronomie byla nucena opustit restauraci vyhlášeného hotelu, kterou během svého čtyřletého šéfování dovedla k michelinské hvězdě. Od čtvrtka navíc případ prošetřuje místní prokuratura.

[chooze:article;value:525212]

​Přijímací rituál spočíval v tom, že mladík seděl několik hodin nahý a přivázaný k židli v kuchyni hotelové restaurace. V ústech měl jablko a v zadnici mrkev. To vše k velkému pobavení osazenstva. Iniciátorem celé akce měl být podle interního vyšetřování právě šéfkuchař Largeau. Z rituálu byly pořízeny fotografie, které kolovaly mezi personálem hotelu a objevily se i na sociálních sítích. Odtud po zveřejnění skandálu místními novinami Sud Ouest zmizely.

Iniciační rituál v nejrůznější podobě se mezi francouzskými kuchaři těšil velké oblibě. Zdůvodňovali ho mimo jiné jako test odolnosti mladých zaměstnanců. Od roku 1988 je zakázán, a to i v případě, že s ním postižený souhlasí. Hrozí za něj až půlroční vězení či několikatisícová pokuta. Přesto se tuto “tradici“ mnohými označovanou za šikanu nepodařilo z restaurací zdaleka vymýtit.

Michelinský šéfkuchař Aurélien Largeau veškerá obvinění popřel a označil je za lež, pomluvu a útok na jeho čest i úspěchy s tím, že vše předal svým právníkům. Vedení hotelu du Palais, kde stojí noc v průměru přes 400 eur (zhruba 10 tisíc Kč) označilo případ za “znepokojivý incident“, který vyšetřilo a přijalo příslušná opatření.

Odmítl obsloužit zákazníka, strážníci poté majitele restaurace zpacifikovali (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.