Švédsko sužuje rostoucí kriminalita gangů, premiér volá po nasazení armády

Setkání politických špiček přichází po sérii krvavých událostí, při kterých byli ve Stockholmu během 12 hodin zastřeleni dva muži, a 25letá žena byla zabita při výbuchu v domě ve městě Fullero ležícím asi 80 km severně od hlavního města.

Šéf ozbrojených sil Micael Bydén řekl švédskému listu Dagens Nyheter, že je připraven pomoci policejnímu sboru v úsilí k nastolení pořádku. Podle BBC však zatím není jasné, jak přesně by se armáda mohla zapojit, předchozí rozhovory nicméně naznačují, že vojáci by mohli převzít některé policejní úkoly, aby policie mohla uvolnit zdroje pro boj s kriminalitou.

[chooze:article;value:489273]

"Gangy budeme pronásledovat a porazíme je," slíbil švédský premiér Ulf Kristersson v ojedinělém televizním projevu. Podle Sakariyi Hirsiho, vedoucího komunitní skupiny Kollektiv Sorg, která je napojena na Amnesty International, jsou premiérem navrhovaná opatření pouze povrchní a jeho plány označil za léčbu symptomů, a nikoliv hlavních příčin násilí.

"V jeho projevu chyběla konkrétní opatření pro ty, kteří trpí traumaty a ztrátami. Jde zejména o děti, jejichž zármutek a bolest musíme jako společnost nést a řešit," uvedl Hirsi a vyzval k přijetí dalších opatření proti dětské chudobě a k navýšení prostředků pro mládežnické kluby a komunitní zařízení s cílem zastavit násilí.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1707503531547103372

Podle deníku Dagens Nyheter bylo tento měsíc při násilí mezi gangy zabito zatím 12 lidí, což je nejvyšší počet od prosince 2019. Švédská média spojují erupci násilí s konfliktem uvnitř gangu známého jako síť Foxtrot, kterým otřásly boje a který se rozdělil na dvě soupeřící frakce. Premiér Kristersson uvedl, že Švédsko nic podobného dosud nezažilo a že "žádná jiná země v Evropě" takovou situaci nezažívá. Navíc zdůraznil, že násilí se stále častěji dotýká dětí a nevinných kolemjdoucích.

V noci na čtvrtek zemřela při nočním výbuchu ve Fulleru žena, o níž se předpokládá, že byla sousedkou osoby napojené na organizovaný zločin. O několik hodin dříve byl podle veřejnoprávní televize SVT při střelbě v Jordbro jižně od hlavního města zabit dvacetiletý mladík. Tentýž zdroj uvedl, že při střelbě poblíž stockholmského sportoviště byl zabit 18letý muž.

V loňském roce zemřelo ve Švédsku při střelbě více než 60 lidí, což je nejvyšší počet v historii, a letošní rok má být stejný nebo ještě horší. Oficiální vládní zpráva zveřejněná v roce 2021 uvádí, že ve Švédsku umírají při střelbě každý rok čtyři lidé v přepočtu na milion obyvatel, zatímco ve zbytku Evropy je to "jen" 1,6 člověka na milion obyvatel.

Policie spojuje násilí se špatnou integrací přistěhovalců, prohlubující se propastí mezi bohatými a chudými a užíváním drog. Kristerssonova středopravá menšinová vláda, která se dostala k moci v loňském roce s podporou protiimigračních Švédských demokratů, zatím nedokázala násilí zastavit.

Švédskem v pondělí otřásl silný výbuch. Podle úřadů může souviset se zločineckými gangy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.