Svět děsí další záhadná nemoc z Číny. Způsobuje zápal plic u dětí

Čínské úřady 13. listopadu informovaly o nárůstu počtu respiračních onemocnění. Dle nich za tím stojí zrušení omezení proti covidu-19 a cirkulace známých patogenů, jako je chřipka nebo mycoplasma pneumonie, což je běžná bakteriální infekce, která typicky postihuje mladší děti, píše ve svém prohlášení Světová zdravotnická organizace.

O týden později pak média a systém ProMED, který monitoruje celosvětová propuknutí nemocí, informovaly o ohniscích zápalu plic u dětí bez určeného původu. Podle WHO není jasné, jestli se jedná o onemocnění už dříve nahlášená, nebo o samostatné události. Požádala proto Čínu o další epidemiologické a klinické informace a také o laboratorní výsledky z těchto ohnisek.

[chooze:article;value:530134]

​Podle BBC čínská nestátní média informují o tom, že dětské nemocnice v některých částech země jsou přeplněné nemocnými malými pacienty. Deník Standard s odkazem na tchajwanský zpravodajský web FTV News informuje o nemocnicích v Pekingu a Liaoningu, kam přicházely děti s vysokou horečkou a zánětem plic, ale bez kašle.

"Mnoho, mnoho dětí je hospitalizováno. Nekašlou, jen mají vysokou teplotu a u některých z nich se objeví plicní uzel," informoval tchajwanský web občan z Pekingu.

Státní tisková agentura Xinhua v reakci na prohlášení WHO zveřejnila ve čtvrtek článek, ve kterém představitel Národní zdravotní komise říká, že věnují velkou pozornost diagnostice a péči o děti s respiračními chorobami.

Světová zdravotnická organizace čeká na odpověď Pekingu a situaci nadále monitoruje. V mezičase doporučila lidem v Číně, aby dodržovali opatření vedoucí ke snížení rizika šíření respiračních onemocnění. Ta zahrnují doporučené očkování, odstup od nemocných, nošení roušek, větrání, pravidelné mytí rukou a také to, že nemocný člověk má zůstat doma, aby nenakazil někoho dalšího.

Covid se šíří dál. Nakažených pacientů přibývá hlavně mezi seniory:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.