Svět děsí nová varianta covidu pirola. Bude se rychle šířit, předpovídá Prymula

Jak poznamenal portál Daily Mail, britská vláda kvůli pirole dokonce o měsíc uspíšila podzimní očkovací program. Někteří odborníci navrhují, aby se v nemocnicích opět začala nosit ochrana obličeje.

Největší obavy panují kolem piroly kvůli tomu, že proti ní nemusí fungovat očkování kvůli většímu počtu mutací na spike proteinu, na který očkovací látky právě cílí. To pro TN.cz potvrdil i epidemiolog Roman Prymula: "Ta nebezpečnost je v tom, že ji logicky imunitní systém málo zná z historie a bude se kvůli tomu rychle šířit. Zkušenosti z Velké Británie takové jsou."

Pirola také nemá žádné specifické symptomy, na první pohled se nijak neliší od jiných covidových variant. "Zatím se nezdá, že by šel její klinický průběh odlišit od klasických variant. Čísla z celého světa ukazují, že smrtnost covidových variant, které tady jsou, se pohybuje na úrovni jednoho promile čili dramaticky nižší, než to bylo u delty," shrnul Prymula.

[chooze:article;value:519871]

​Společnosti Pfizer a Moderna před několika dny informovaly, že jejich aktuální vakcíny mají proti pirole velmi dobré výsledky, uvedl americký portál San Francisco Chronicle. Vakcíny od Pfizeru a Moderny s novým složením by měly být ve Spojených státech k dostání od nadcházejícího týdne. "Ta poslední vakcína, která byla licencována na počátku září, by měla mít zkříženou protekci i proti této variantě, ale přesnější údaje budeme vědět, až získáme data," zmínil Prymula.

Co se aktuální covidové situace v Česku týče, v tomto týdnu (od pondělí do soboty) vzrostly počty nakažených skoro o sto procent proti stejnému období za minulý týden – z 459 na 871. "V poslední době vidíme rychlý nárůst, v uplynulých týdnech jsme se dostávali maximálně na sto nových případů denně, ale v posledním týdnu jsme se dostali na 200, takže je tady v podstatě stoprocentní nárůst, vidíme opravdu velmi rychlé zvyšování počtu nově pozitivních," okomentoval.

Oficiálně pirola ale v Česku potvrzená nebyla. Jak připomněl Prymula, sice se tady vzhledem k čilejšímu turistickému ruchu objevit mohla, ale kvůli tomu, že se testuje méně, jen nebyla zachycena.

​Letos v dubnu skončila povinná sedmidenní izolace pro covid pozitivní. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.