Svět obdivuje tygříky narozené v Polsku. Zoo je poprvé pustila ven

[chooze:gallery;value:37762]

Velkou novinku oznámila světu zoologická zahrada ve Vratislavi. "S radostí a hrdostí oznamujeme narození čtyř tygrů sumaterských – jednoho z nejvzácnějších a nejohroženějších zvířat. Jedná se o šlechtitelský úspěch v celosvětovém měřítku," pochlubila se zahrada na svém webu.

​I když zprávu zveřejnila až teď, modroocí sourozenci se narodili už v červenci. Jejich příchod na svět a následná péče o novorozeňata tedy podléhaly velkému utajení. Období krátce po narození je totiž pro tato mláďata kritické.

[chooze:article;value:574000]

"Při takto početných vrzích se často ne všechna koťata dožijí dospělosti. O to větší je radost, že se všechna čtyři tygřata zdravě vyvíjejí, jsou aktivní, ochotně přijímají potravu a hrají si mezi sebou i s rodiči," citoval portál Polsatnews Sergiusze Kmiecika, úřadujícího prezidenta vratislavské zoo.

Novorození tygři jsou tři samci a jedna samice. Matka Nuri a otec Tengah se o své potomky vzorně starají. Pár už má dospělou dceru Suryu, která nyní žije v zoo v německém městě Chotěbuz.

Tygři sumaterští jsou nejmenším, ale kriticky ohroženým poddruhem tygra. V přírodě jich žije jen asi 400. Jejich chov má zvláštní význam pro ochranu přírody a provádí se ve více než 50 zoologických zahradách v Evropě. Chov těchto tygrů ve Vratislavi přitom sahá až do 60. let 20. století – tehdy se tam narodila i praprababička čerstvé maminky Nuri, která se jmenovala Abra. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.