Svět opustila první žena Milana Kundery. Nadané zpěvačce bylo 85 let

Operní zpěvačka Olga Haasová-Smrčková zářila zejména na prknech brněnského Národního divadla. Během své dlouhé kariéry ztvárnila nespočet rolí a získala srdce mnoha diváků.

Smutnou zprávu oznámilo divadlo na svém facebooku. "Od 60. let do počátku 90. let minulého století patřila ke stálicím a oporám zpěvoherního souboru, na scéně Reduty ztvárnila desítky postav v klasickém operetním repertoáru i v muzikálech," zavzpomínali divadelní kolegové.

Excelovala například v roli Kristiny v Čapkově Věci Makropulos. Diváky si ale získala i v roli Augusty Panicettiové v opeře Gordiho Kramera Když je v Římě neděle. Svou kariéru zakončila v roce 1991.

[chooze:article;value:478896]

Divadelní noviny vzpomínají na Olgu jako na hudebně nadanou. Vyzdvihují její příjemný teplý alt, atraktivní jevištní zjev i herecké nadání. Ztráta tak patrně zasáhla nejen divadelní, ale i hudební svět.

V 50. letech se provdala za spisovatele Milana Kunderu. Olga a její matka slavného spisovatele údajně inspirovaly při psaní divadelní hry Majitelé klíčů. Manželství ale netrvalo dlouho.

Olga Haasová-Smrčková zemřela po dlouhé těžké nemoci. Poslední roky svého života údajně strávila v brněnském domově důchodců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.