Svět oslavil svátek svatého Patrika. Pilo se zelené pivo a ulicemi prošly průvody

Dudácká vystoupení, tradiční průvody, popíjení zeleného piva v irských pubech. Tak každoročně ve světě probíhají oslavy dne svatého Patrika. I letos si tento svátek nenechaly ujít desetitisíce lidí.

Irsko, rodiště svatého Patrika, uspořádalo v Dublinu velkolepý průvod. Originální kostýmy i neopakovatelná atmosféra okouzlily snad každého, kdo do irské metropole zavítal.

Slavnostní průvody se konaly i na opačné straně zeměkoule. Dudáci, tanečníci a hudebníci v zelených kostýmech se vydali například i do centra Tokia. 

[chooze:article;value:431810]

"V Japonsku žije okolo tisícovky Irů, což možná není moc. Pro Irsko je ale diaspora důležitá. Jsem tu už deset let a jsem rád, že tu mohu Den svatého Patrika slavit s lidmi, kteří se také zajímají o irskou kulturu," uvedl předseda organizace Irish Network v Japonsku Doire Myler.

Spolu s Iry Den svatého Patrika oslavil i prezident Spojených států Joe Biden. Oblečený v saku ozdobeném tradičními trojlístky v náprsní kapse se osobně setkal s irským premiérem.

Stylový vzhled dostalo i prezidentské sídlo. Z fontány před Bílým domem tryskaly proudy zeleně zbarvené vody. A k oslavám se připojilo třeba také Chicago. Stejnojmennou řeku obarvilo zelené barvivo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.