Svět se obává, co řekne Putin na významném výročí. Ten zatím jen opakuje fráze

Informaci o dnešním Putinově proslovu oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý. Putin promluví k národu z Petrohradu v den výročí 80 let od prolomení blokády Leningradu, jak se Petrohrad tehdy jmenoval, nacistickými vojsky.

"Putin má v oblibě využívání důležitých dnů a výročí k oslovení Rusů. A někteří ruští prováleční bloggeři se zaměřením na vojenská témata uvádí, že toho Putin využije k vyhlášení mobilizace nebo války Ukrajině," uvádí ISW s odkazem na bloggery.

[chooze:article;value:485017]

Putinův proslov

Podle agentury TASS zatím Putin ve středu v Petrohradu sdělil, že Rusko udělalo vše, co bylo v jeho silách, aby vyřešilo situaci na Donbasu. "Nakonec se ale ukázalo, že to není možné kvůli zradě našich partnerů," prohlásil ruský prezident.

Putin také poznamenal, že Rusko nemohlo jednat jinak než reagovat na situaci, která se děje na Ukrajině od roku 2014 včetně vyhlazování ruské populace: "Jenom proto, že se tito obyvatelé považovali za součást ruské kultury, mluvili rusky a považovali se za součást tradic svého lidu a svých předků."

"Dlouho jsme byli tolerantní, zkoušeli jsme vyjednávat. Ale jak se ukázalo, byli jsme oklamáni a podvedeni. Každopádně jsme udělali vše, co bylo v našich silách, abychom tuto situaci vyřešili mírovou cestou. Nyní se ukázalo, že to ani nebylo možné," doplnil Putin.

Na slova o míru Putin navázal zhodnocením výkonu ruského zbrojařského průmyslu. Takto promluvil k pracovníkům v jedné z petrohradských továren na rakety: "Vyrábíme ročně třikrát více obranných protivzdušných raket, které produkujete přímo vy, než Spojené státy. Náš obranný průmysl vyrobí za rok asi tolik obranných protivzdušných raket jako všechny zbrojařské firmy na světě. Naše produkce je srovnatelná s tou globální."

Reformy ruské armády

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý oznámil, že chce navýšit počet mužů v ruské armádě a spolu s tím zlepšit i zásobování jednotek a zlepšit infrastrukturu. Vše je naplánované na roky 2023 až 2026.

"Ruský ministr vnitra uspořádal v rámci struktury kombinovaných sil, nasazených při speciální operaci, jednání s představenými ministerstva obrany a velením pozemních sil a dalších součástí armády ohledně implementace nařízení ruského prezidenta na navýšení sil armády na 1,5 milionu mužů," citovala ruská agentura TASS mluvčího ruského ministerstva obrany.

Putin kvůli oslavám pravoslavných Vánoc vyhlásil dočasný klid zbraní. Ukrajina ale i tak čelila ostřelování:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.