Svět se připravuje na úder Íránu. Američané vyslali letadlovou loď a stíhačky

Kvůli vyhrocené situaci na Blízkém východě tam přesouvají Spojené státy letadlovou loď USS Abraham Lincoln z Tichomoří. Washington se podle webu Politico chce připravit na situaci, kdy by kromě Íránu zaútočili i jeho spojenci.

V posledních týdnech o možnosti zapojení armády mluvil například také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. "Protiraketovou obranu jsme uvedli do stavu zvýšené připravenosti k nasazení," uvedl Pentagon v prohlášení, z něhož cituje BBC.

[chooze:article;value:567271]

​Křehká stabilita se na Blízkém východě začala hroutit ve středu v noci. Po leteckém úderu zemřel šéf hnutí Hamás Ismáíl Haníja a o pár hodin dříve při izraelském útoku na libanonský Bejrút významný velitel Hizballáhu Fuád Šukr.

I když se Izrael přihlásil jen k posledně zmiňované akci, i na straně odborné veřejnosti panuje silné přesvědčení, že útočil v obou případech. Měl se mstít za nedávný úder Hilzballáhu na Golanské výšiny. Na území kontrolovaném Jeruzalémem přišlo o život 12 mladých fotbalistů.

[chooze:article;value:566932]

​Jakým způsobem by mohl být očekávaný úder Íránu a jeho případných spojenců veden, je zatím předmětem spekulací. "Můžeme předpokládat, že půjde o nějakou koordinovanou akci. Zásadní otázkou je, jestli bude natolik masivní, aby mohla Blízky východ uvrhnout do nějaké velké války," uvedla nedávno na TN Live Irena Kalhousová z Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy.

Šéf vojenského křídla Hamásu Dajf zemřel při náletu, potvrdili Izraelci (8/1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.