Svět si připomíná den diabetu. Čechů s cukrovkou je čím dál více

Hlavní příčinou cukrovky druhého typu, která trápí 90 procent pacientů, je nezdravý životní styl. Většina lidí proto trpí také obezitou. Vysoký výskyt obezity mezi pacienty s diabetem je podle lékařů alarmující, protože její přítomnost výrazně zvyšuje riziko komplikací diabetu, zhoršuje kvalitu jejich života a zkracuje ho. Vede také k výraznému zvýšení nákladů na léčbu.

​Cukrovka neboli diabetes je chronické onemocnění, které významně ovlivňuje to, jak naše tělo hospodaří s krevním cukrem, tedy glukózou. Ta je pro buňky jedním z nejdůležitějších zdrojů energie. Vstup glukózy do buněk řídí hormon inzulín, jestliže nefunguje tak, jak má, neprobíhá správná přeměna cukrů v těle a dochází ke stavu zvanému hyperglykémie, tedy ke zvýšené hladině cukru v krvi. Ta pak poškozuje různé orgány našeho těla.

[chooze:article;value:523809]

Mezi příznaky cukrovky patří žízeň, nadměrné pití a jezení i časté močení. Objevit se může také únava a potíže se zrakem. Neobvyklá není ani zvýšená náchylnost k infekcím.

Diabetu 2. typu lze předcházet úpravou životního stylu. "Půl hodiny pohybu střední intenzity denně, například rychlejší chůze, jízda na kole nebo práce na zahradě snižuje riziko diabetu o 30 %," uvádí Státní zdravotní ústav a dodává, že čas strávený sezením je vhodné každých 30 minut přerušovat lehkou aktivitou.

Dále Státní zdravotní ústav doporučuje dodržovat několik dalších věcí. "Nekouřit, pít neslazené nealkoholické nápoje – nejlépe vodu, jíst pestře a přiměřeně s dostatkem prospěšných tuků, ke každému jídlu přidat ovoce nebo zeleninu a myslet na udržování optimální tělesné hmotnosti," vyjmenovávají odborníci, jak se o sebe starat. Státní zdravotní ústav připomíná, že důležité je začít už od dětství, protože "co se v mládí naučíme, se ve stáří projeví".

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.