Svět si připomíná Den veteránů. Černochová vyznamenala vojáky za záchranu životů

V České republice žije aktuálně přes 16 tisíc veteránů. V naprosté většině jde o účastníky novodobých zahraničních misí. Veteránů z druhé světové války je už jen několik desítek. "Pro českou armádu to je hlavně odkaz k tradicím našich předků. Samozřejmě Den válečných veteránů není jenom o vojácích, ale připomínáme si všechny oběti válek," řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Symbolem se stal vlčí mák. Květina, která jako první vykvetla na polích zničených válkou a hrobech padlých vojáků. "Blahoslavení, kteří střeží spravedlnost, právo, pokoj a mír v každé době," přednesl v rámci modlitby za padlé vojáky hlavní kaplan Armády ČR Jaroslav Knichal.

Podle veteránů by starost o bývalé vojáky ze strany státu mohla být lepší. "Už jsem 17 let v civilním životě a už víc než rok ředitelem Institutu pro obranu a bezpečnost. Můžu říct, že za těch 17 let mi nikdo nezaklepal na dveře a neřekl 'Gazdíku potřebuješ něco?' nebo 'My bychom potřebovali tvoje služby'," postěžoval si veterán Stanislav Gazdík.

[chooze:article;value:526290]

Ministryně obrany slibuje změnu. "Chceme, aby v každém kraji bylo pod krajském vojenském velitelstvím komunitní centrum, které bude shromažďovat informace a tvořit prostor pro válečné veterány, kteří se budou obracet na stát přímo v místě svého trvalého bydliště," řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vzpomínkové akce byly v sobotu třeba i v Děčíně, Plzni nebo Olomouci. Den válečných veteránů oslavili také v Ludgeřovicích na Hlučínsku. Na louce uprostřed vesnice se sešlo několik desítek vojenských nadšenců.

"Udělali jsme tady takovou kratičkou ukázku přepadení kolony ke konci války. Napadli jsme kolonu s německými důstojníky," popsal představení účastník rekonstrukce Jaroslav Plečka. Válečnou ukázku tradičně připravili členové klubů vojenské historie. Vzdali tak hold těm, kteří za obranu vlasti položili životy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.