Svět v plamenech. Letošní požáry jsou nejhorší v novodobé historii

Kanada, Spojené státy, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Řecko, ale i Sibiř nebo Kazachstán a Indonésie – hoří téměř celá planeta. Asi nejrozsáhlejší a nejničivější požáry letos zasáhly Kanadu. Tam od začátku roku oheň spálil plochu o velikosti těžko uvěřitelných 15 milionů hektarů. Pro představu, to je zhruba dvakrát více než rozloha České republiky. 

"Ty požáry jsou aktuálně v létě dramatické, přesahují průměry z minulých let, zejména v Kanadě, ale také v Evropě. Nejhorší je situace v Řecku a Itálii, kde ty hodnoty spáleného území přesahují i násobně to, na co jsme byli zvyklí," říká Tomáš Jungwirth Březovský z Asociace pro mezinárodní otázky. 

[chooze:article;value:518188]

​V posledních týdnech udeřil ničivý živel velmi silně i ve Spojených státech. Nejsmrtelnější požáry v novodobé historii USA zabily na havajském ostrově Maui nejméně 114 lidí. Až tisíc lidí se stále pohřešuje. Oheň zdevastoval celé město a o střechu nad hlavou přišly tisíce lidí. Shořela více než pětina plochy celého ostrova.

Mohutný požár vypukl před několika dny i na kanárském ostrově Tenerife. "Je to strašné. Starám se o nemohoucí maminku. A bojím se," svěřila se obyvatelka Tenerife. 

Evropa s požáry bojuje v podstatě celé léto. Podle dostupných zdrojů na našem kontinentě shořela za letošní rok už plocha o rozloze zhruba 300 000 hektarů, což je dvojnásobek plochy Londýna. Nejhorší boj s požáry v Evropě svádí Řecko. Tamní hasiči bojují s plameny i u Athén, kde zahájili rozsáhlou evakuaci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.