Svět zápasí s další epidemií. Tentokrát jde o cukrovku

Civilizační nemoc z nadbytku a pohodlného života – tak o cukrovce mluví lékaři. Celosvětově trápí 530 milionů lidí. Nejpostiženější zemí na světě je Katar. Diabetes tam mají tři čtvrtiny starších obyvatel.

Lépe na tom ale nejsou ani další země Blízkého východu a cukrovka trápí i obyvatele Austrálie – tam roste počet nemocných hlavně mezi mladistvými a dětmi.

[chooze:article;value:497989]

​Podle nejnovější studie bude do roku 2050 diabetes celosvětově trápit téměř jednu a půl miliardy lidí. Epidemie je spojena hlavně se změnami v životním stylu. Lidé se méně hýbou a více jedí nezdravá jídla.

Nárůst nemocných prý ale nebude rovnoměrný. Například právě na Blízkém východě nebo v severní Africe podíl nemocných dosáhne téměř sedmnácti procent. O něco lépe na tom budou lidé v Latinské Americe a Karibiku.

[chooze:article;value:501920]

Dobře na tom není ani Česká republika. Podle lékařů má u nás cukrovku zhruba každý desátý člověk. Problémem ale je, že ne každý o ní ví. Důležité tak jsou preventivní prohlídky. Neléčená cukrovka přitom může vést až ke slepotě, amputaci končetin anebo smrti.

"Sami se o ně Češi hlásí relativně málo, takže my se snažíme pacienty zvát aktivně, takže se nakonec dostaneme k tomu, že k nám přijde nějakých 70 procent pacientů, ale ten republikový průměr je asi 30 procent," dodává praktický lékař Vojtěch Mucha.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.