Svět zasáhla epidemie krvácivé horečky. Šíří se i v dovolenkových destinacích

Britské úřady varují před epidemií žluté zimnice, píše deník Mirror. Nemoc je podle britského ministerstva zahraničí momentálně na vzestupu v Karibiku, Střední a Jižní Americe a také v některých částech Afriky. Turisté, kteří plánují zamířit do destinací v těchto oblastech, by se tak měli mít na pozoru.

Žlutá zimnice je virové krvácivé onemocnění, které přenáší infikovaní komáři a pro člověka může být smrtelné. Podle portálu Lékaři bez hranic na něj neexistují žádné léky, dá se proti němu ale očkovat. "Nejúčinnější ochranou před žlutou zimnicí je očkování. Vakcína proti žluté zimnici je bezpečná. Jedna dávka stačí na celý život," uvádí. 

Očkování doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Očkovat by se podle ní měli nechat všichni lidé, kteří do oblastí s rizikem žluté zimnice plánují cestovat. Vakcínu doporučuje i pro malé děti, kterým už bylo devět měsíců.

[chooze:article;value:550197]

Mezi země, ve kterých epidemie žluté zimnice nedávno propukla, patří Trinidad v Karibiku, Burkina Faso, Kamerun, Středoafrická republika, Čad, Republika Kongo, Pobřeží slonoviny, Demokratická republika Kongo, Guinea, Niger, Nigérie, Jižní Súdán, Togo a Uganda.

Od začátku roku do 19. března zaznamenaly úřady sedm případů nákazy žlutou zimnicí také v Jižní Americe, píše web Wales Online. Z toho byly čtyři případy smrtelné. Nemoci údajně podlehli tři lidé v Kolumbii a jeden člověk v Peru. Nemoc potvrdily úřady také v Brazílii. Tam se má ale šířit mezi opicemi.

Inkubační doba žluté zimnice trvá tři až šest dní a u mnoha lidí se neobjeví žádné příznaky. "Ale pokud ano, obvykle se jedná o horečku, bolesti zad, hlavy a svalů, nechutenství, nevolnost a zvracení," vysvětlují Lékaři bez hranic. Tyto symptomy ale obvykle po třech až šesti dnech zmizí.

[chooze:article;value:550125]

"Malá část pacientů přejde do druhého, toxického, stádia onemocnění s vysokými horečkami, doprovázenými žloutenkou (odtud název onemocnění), tmavou močí a bolestí břicha se zvracením. Obvykle jsou zasaženy játra i ledviny. Může se objevit krvácení z úst, nosu, očí i žaludku. Polovina pacientů v této fázi nemoci umírá do sedmi až deseti dnů," upozorňují.

Nemoc se nejvíce rozšířila v 18. století. Tehdy způsobila obrovskou úmrtnost mezi vojáky a námořníky, a to zejména v tropických oblastech. Protože na ni doposud neexistuje žádný lék, pacientovi tak může zachránit život včasná péče v nemocnici. 

Žlutá zimnice patří mezi tzv. virové krvácivé horečky, kam se řadí také například ebola, marburg, krymsko-konžská hemoragická horečka nebo horečka Lassa. 

Mikrobiolog vysvětlil, proč se znovu šíří černý kašel. Vyvíjíme novou vakcínu, řekl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.