Svět zasáhla vlna extrémních veder. To horší přichází, v Evropě bude přes 40 °C

[chooze:gallery;value:36160]

​Středomoří v těchto dnech spaluje horký vzduch ze severní Afriky. Kvůli velmi vysokým teplotám platí výstraha v některých částech Itálie, kde očekávají tento víkend maxima přes 35 stupňů Celsia, píše tamní deník Corriere della Sera. Na Sardinii dokonce vydali varování před teplotami přesahujícími místy i 40 stupňů. 

Až 37 stupňů v neděli očekávají v Řecku, tamní meteorologové ale predikují v příštím týdnu ještě větší nárůst teplot. Deník ekathimerini s odkazem na Národní meteorologickou službu píše, že výrazné oteplení nastane v úterý. Ve středu se mají v některých regionech teploty vyšplhat dokonce až nad 43 stupňů Celsia. 

[chooze:article;value:557471]

​"Intenzivní vlna veder, jejíž trvání je zatím neznámé, přichází z Alžírska, Tuniska a Libye v severní Africe," objasňuje deník. 

Ještě větší horko sužuje Severní Ameriku. V rámci USA je postižený jihozápad země, zejména Kalifornie, Texas, Nevada a Arizona. V kalifornském Údolí smrti tento týden podle BBC dokonce naměřili nový rekord, kdy se teploty vyšplhaly na 50 stupňů. 

Zvířata padají mrtvá k zemi

Další postiženou zemí je Mexiko, kde s následky extrémních veder bojují už od května. Tamní neziskové organizace se snaží všemi dostupnými prostředky pomáhat zvířatům, zejména opicím a ptákům, kteří z horka kolabují a umírají. 

"To se ještě nikdy nestalo," řekla pro AP News Laura Rodríguezová, která pracuje jako veterinářka v přírodním parku v oblasti La Huasteca. Tam se už na začátku května teploty vyšplhaly na 50 stupňů a zaměstnanci parku nacházeli ptáky bezvládně ležet na zemi. "Sto procent zvířat potřebovalo rehydratovat. Některá byla tak dehydrovaná, že jsme jim nemohli dát vodu orálně," vysvětluje veterinářka. 

[chooze:article;value:558466]

​"Ptáci začali mít problémy a někteří z nich doslova zemřeli za letu a spadli mrví na zem. Lidé nám posílali fotografie desítek mrtvých papoušků," doplnila ji zvířecí záchranářka Ena Mildred Buenfilová. 

Desítky mrtvých v Indii

V Indii současná vlna veder zabila už desítky lidí a desetitisícům způsobila zdravotní komplikace. Podle BBC jenom během tří dnů zemřelo více než 50 lidí v souvislosti s extrémním horkem. A podle indického deníku Hindustan Times to není konec, tamní meteorologové varují před příchodem další vlny veder. 

"Nová vlna veder přijde pravděpodobně od severozápadu 9. června," uvedl v sobotu deník s odkazem na indickou meteorologickou službu. V příštích pěti dnech mají pekelné teploty sužovat východní a středovýchodní Indii, ale také severní části. Ve státě Uttarpradéš mají vystoupat až na 45 stupňů. 

O úderu vlny veder v Evropě v uplynulých dnech se dozvíte více v reportáži: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.