Svět zná vítěze Zlatých glóbů. Největší úspěch slaví Spielberg i McDonagh

V úterý večer tamního času se v americkém Los Angeles udílely prestižní ceny Zlatý glóbus. Absolutními vítězi letošního ročníku se staly drama Fabelmanovi režírované Stevenem Spielbergem a komedie Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha. Oba filmy zaznamenaly výrazný počet nominací napříč kategoriemi.

Sošku v kategorii nejlepší režie si odnesl Steven Spielberg, a to právě za své částečně autobiografické drama Fabelmanovi. Snímek vypráví o dospívání začínajícího filmaře vyrůstajícího v poválečné Arizoně.

[chooze:article;value:482197]

Martin McDonagh proměnil ve vítězství svou nominaci v kategorii nejlepší scénář za film Víly z Inisherinu. Film přenese diváka do prostředí odlehlého irského ostrova, kde se muž jménem Pádracio snaží obnovit přátelský vztah s celoživotním přítelem Colmem.

Nejlepší mužský herecký výkon v dramatu předvedl podle poroty Austin Batler ve filmu Elvis, vyprávějícím příběh rock'n'rollového krále Elvise Presleyho, kde Batler ztvárnil titulní roli. Mezi ženami porota ocenila Cate Blanchettovou za její roli dirigentky německého orchestru, která se coby žena snaží prosadit v mužském prostředí. Tuto roli ztvárnila ve filmu Tár.

Nejlepší herecké výkony vyhlašuje porota i v kategorii komedie/muzikál. Zde v mužské kategorii zvítězil Colin Farrell za svou roli ve filmu Víly z Inisherinu. Mezi ženami v této kategorii vybrala porota Michelle Yeohovou za roli ve filmu Všechno, všude, najednou, kde hraje ženu Evelyn, která cestuje paralelními vesmíry.

Vítězové cen Zlatý glóbus 2023

kategorie vítěz
Nejlepší film – drama Fabelmanovi
Nejlepší film – muzikál/komedie Víly z Inisherinu
Nejlepší režie Steven Spielberg (Fabelmanovi)
Nejlepší scénář Martin McDonagh (Víly z Inisherinu)
Nejlepší herec – drama Austin Butler (Elvis)
Nejlepší herečka – drama Cate Blanchettová (Tár)
Nejlepší herec – komedie/muzikál Colin Farrell (Víly z Inisherinu)
Nejlepší herečka – komedie/muzikál Michelle Yeohová (Všechno, všude, najednou)
zdroj: HFPA

V minulém roce televize NBC, která ceremoniál obvykle vysílá, odmítla slavnostní večer přenášet. Bylo to kvůli protestům řady hvězd, které si stěžovaly, že mezi porotci je málo zástupců etnických menšin. Letos se udílení cen opět vrátilo na televizní obrazovky. Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která ceny udílí, totiž deklarovala změny.

[chooze:gallery;value:29868]

Zlaté glóby na dálku. Ocenění se dočkal i herec, který podlehl rakovině (3/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.