Světem se šíří smrtící dětská infekce, už je i v Evropě. Odborníci bijí na poplach

Světem se šíří vážná infekce a podle lékařů už dorazila i do Evropy. Například dánské úřady hlásí, že se za posledních pět týdnů až ztrojnásobil počet dětských pacientů se zápalem plic. Právě ten je totiž jednou z nemocí, kterou mykoplazmová infekce může způsobit.

S vyšším výskytem bojují například i v Austrálii. Podle prezidenta Australské lékařské asociace (AMA) Michaela Bonninga končí mnoho nakažených v nemocnicích. Přeplněné jsou prý i nemocnice v Číně. Nárůst pacientů s onemocněním dýchacích cest zaznamenávají také hlavně u dětí.

Právě děti jsou podle Bonninga nejnáchylnější skupinou pacientů. "Je to proto, jakým způsobem si hrají a komunikují," vysvětlil pro deník News s tím, že se infekce přenáší kapénkami, a je proto velmi snadné ji šířit.

[chooze:article;value:536358]

Část onemocnění může navíc probíhat bezpříznakově. "Někdy se tomu říká ‘chodící zápal plic‘, protože lidé vypadají relativně zdravě," vysvětlil Bonning. U většiny pacientů se ale objevuje horečka, dušnost a dráždivý kašel.

Podle Národního zdravotnického informačního portálu se mezi příznaky může objevit i rýma a zvětšení uzlin v oblasti krku. V některých případech onemocnění doprovází i zánět středního ucha.

Jako léčbu pak lékaři obvykle nasazují antibiotika, v horších případech choroba končívá i smrtí. Odborníci proto zdůrazňují důležitost prevence. Doporučují, aby se lidé vyhýbali přeplněným místům, pokusili se vyhnout kontaktu s nemocným člověkem a dodržovali hygienu rukou.

Prudké ochlazení způsobí problémy. Hrozí nemoci, ohroženy jsou hlavně děti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.