Světová válka může začít na nečekaném místě, dochází tam k incidentům

Peking varoval, že 3. světová válka by mohla vypuknout v Jihočínském moři, svou pozornost přitom stále víc soustřeďuje na Filipíny. "Přestože mají Filipíny smlouvu o vzájemné obraně s USA, Čína ji nerespektuje," řekl televizi Fox News Digital Gordon Chang, odborník na Čínu a spolupracovník Gatestone Institute.

[chooze:article;value:547438]

​Peking nemá ve své ostré rétorice žádné zábrany. "Filipíny se dopouštějí provokací ve snaze zatáhnout světové mocnosti do konfliktu, který může mít pro asijsko-pacifický region nebývalé důsledky," uvádí například list China Daily.

Čínsko-filipínské vztahy se přiblížily bodu mrazu začátkem letošního března, kdy se v Jihočínském moři srazila filipínská a čínská loď, jak informovala například BBC. Tento incident přitom není ojedinělý.  

Právě zmíněná obranná dohoda Manily a Pekingu může být teoreticky roznětkou nějakého většího konfliktu. "Světová válka by začala hrozit, až pokud by se střetly Spojené státy s Čínou. Krok za krokem se ale bezpečnostní situace ve světě zhoršuje," řekl dříve pro TN.cz bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý.

Putin navštívil Čínu. Zúčastní se mezinárodního summitu v Pekingu (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.