Světové počasí ovlivňuje překvapivá látka. Do mraků se dostává praním

Kousky plastů jsou i v mracích. Ke skandálnímu zjištění přišlí čínští vědci z univerzity v Šan-tungu. Jejich pozorování se proběhlo na hoře Tchaj-šan. Odebrali tam z oblaků 28 vzorků a mikroplasty byly zjištěny ve 24 z nich. Šlo například o polyethylentereftalát označovaný jako PET. A nechyběl ani polyethylen a polystyren. O objevu informoval britský Guardian.

[chooze:article;value:529368]

Začátkem tohoto roku byly zveřejněny výsledky podobné studie z Japonska. Tam byly mikroplasty objeveny například na nejvyšší hoře Fudži. "Zjištění jsou velmi znepokojivá, protože některé z mikroplastů mohou podněcovat tvorbu mraků či ledů," uvádí mimo jiné web americké univerzity Yale. Částice se tam mohly dostat společně s vodou, která se odpařila v oceánech. Některé však mohou pocházet i od lidí, kteří hory navštěvují.

Na problematiku mikroplastů dříve upozornil také například Český hydrometeorologický ústav. "Za 15 minut sušení prádla v sušičce se z ní rozptýlí do okolí až několik set tisíc mikrovláken. Současné filtry si s mikroplasty neporadí," uvedli mimo jiné čeští meteorologové.

Nečekaný nález ostravských vědců. V plodové vodě našli mikroplasty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.