Světové špičky odsoudily atentát na Trumpa. Biden mu popřál brzké uzdravení

[chooze:gallery;value:36623]

Donald Trump se v sobotu odpoledne stal obětí atentátu, když na něj při mítinku s podporovateli vystřelil útočník. Střelec, kterým byl teprve 20letý Thomas Matthew Brooks, Trumpa lehce poranil na uchu, vážně ale zranil tři další účastníky mítinku, z nichž jeden později zemřel.

Trumpův hlavní rival v prezidentských volbách Joe Biden mu popřál brzké uzdravení. "Jsem rád, že je v bezpečí a daří se mu. Modlím se za něj a jeho rodinu i za všechny, kteří byli na mítinku. Pro takové násilí není v Americe místo. Musíme se sjednotit a odsoudit jej," napsal Biden na sociální síti X.

Biden také v souvislosti s útokem na čas přerušil svou prezidentskou kampaň. Z televizního vysílání stáhl své reklamy. Rozhodl se k tomu po telefonátu s Trumpem, který se uskutečnil hned poté, co ochranka odvedla Trumpa do bezpečí.

Proti útoku se vyslovili i nejvyšší představitelé české politiky. "Ostře odsuzuji pokus o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, při kterém tragicky zemřel nevinný člověk. Takový čin nemá v civilizované společnosti místo," prohlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

[chooze:article;value:564715]

​K nesouhlasným hlasům se přidal i předseda ANO Andrej Babiš. "Pokus o atentát na Donalda Trumpa. Šílené, každý normální člověk to musí odsoudit. Přeju mu rychlé uzdravení," napsal na sociální síti X Babiš.

Stejný názor má i premiér Petr Fiala (ODS). "Politika má být soubojem názorů, násilí v ní nesmí mít místo. Důrazně odsuzuji útok na Donalda Trumpa a přeji mu brzké uzdravení," řekl Fiala.

Trumpa podpořil i americký zastupitel Steve Scalise, který sám málem zemřel při pokusu o atentát v roce 2017. "Hodně vzpomínek se mi v tom momentě vrátilo. Při první nebo druhé ráně si myslíte, že to přece nemohou být výstřely. Při třetí a další už nemáte pochyb, co se děje. Chci vidět, jak se tajné služby touto záležitostí zabývají," pronesl Scalise podle portálu CNN.

[chooze:article;value:564710]

​Trumpa podpořil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který je blízkým spojencem Bidena. "Jsem znechucen zprávou o střelbě na exprezidenta Donalda Trumpa. Takové násilí nemá ospravedlnění. Nesmí nikdy zvítězit. Jsem rád, že je Trump v bezpečí a přeji mu brzké uzdravení," oznámil ukrajinský lídr.

I tajwanský prezident Lai Čching-te, který je blízkým spojencem USA, útok odsoudil. "Modlím se za bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a přeji mu brzké uzdravení. Upřímnou soustrast všem obětem i pozůstalým po útoku," řekl Lai.

Své zděšení vyjádřil i indický premiér Naréndra Módí, který Trumpa označil za svého přítele. "Útok na mého přítele mě zděsil. Silně odsuzuji tento incident. Násilí nemá v demokracii místo. Přeji Donaldovi brzké uzdravení," řekl Módí.

Letecké snímky místa mítinku po evakuaci všech po nezdařilém atentátu na Trumpa (14/7/2024):

Reakce politiků na atentát na Donalda Trumpa (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.