Světový výpadek ukázal zranitelnost IT systémů. Kolaps vyřadil banky i lékárny

"Tady jasně vidíme, že ten systém nepotřebuje ani hackerský útok a zhroutí se, protože to je jeho vlastnost," kritizoval odborník na kyberbezpečnost Aleš Špidla.

Nikdo předem nedokáže odhadnout, kam až kolaps sítí dosáhne. Data se ukládají na vzdálená úložiště a to problém násobí. "Pokud někdo z těch velkých hráčů má problém, tak to pak způsobuje dominový efekt, jaký dnes vidíme," poznamenal ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr.

[chooze:article;value:565519]

​Když jsou vzdálená data nedostupná, chyba zmrazí firemní systémy. Problém se pak může přelít třeba do nemocnice nebo banky a zastavení plateb pak paralyzuje čerpací stanice či prodejny potravin a potažmo celou ekonomiku.

Celý digitální svět dnes stojí na zádech několika technologických gigantů, a pokud některý klopýtne, svět zažije zemětřesení. Operační systém Windows má dnes asi 73 procent počítačů. Je to riziko, ale zároveň velká výhoda. "Kdyby existovalo 300 operačních systémů a procesorů, tak to přinese další a možná větší problémy, než máme dnes," podotkl IT specialista Jakub Čegan.

Odborníci na kyberbezpečnost svorně doporučují, aby se velké firmy pečlivě chránily. Aktualizace ano, ale nejdřív je vyzkoušet nanečisto. Vypnutí automatických aktualizací totiž může počítačové sítě ohrozit v případě výskytu bezpečnostní díry v systému, kdy je třeba ji co nejdříve záplatovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.