Světu hrozí jaderná válka. Nejvíc za 60 let, bije britský premiér na poplach

Podle britského premiéra nás ruský prezident Vladimír Putin přivedl svou "bezohledností blíže k nebezpečné jaderné eskalaci, než jsme byli kdykoli od kubánské krize". Rishi Sunak to řekl v dlouho očekávaném projevu po debaklu jeho strany v komunálních volbách na začátku května.

Vedle Ruska upozornil i na hrozby ze strany autoritářských režimů v Íránu, Severní Koreji a Číně. S odkazem na premiérova slova to uvedl deník The Independent.

[chooze:article;value:555083]

​Ruský prezident Vladimír Putin opakovaně hrozí použitím jaderných zbraní. Naposledy to prohlásil v březnu, kdy varoval Západ, že další zapojování do bojů na Ukrajině může vyústit v jaderný konflikt. Zároveň ale uvedl, že použití jaderných zbraní zatím nebylo potřeba.

"Poznamenal také, že si nemyslí, že svět směřuje k jaderné válce, a amerického prezidenta Joea Bidena označil za zkušeného politika, který plně chápe možné nebezpečí eskalace," informovala agentura AP.

Pokud by Rusko vyhrálo na Ukrajině, znamenalo by to pro Evropu vážný problém. Podívejte se na rozhovor s bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým z konce dubna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.