Svitavy mají nejdražší parkování v Česku. Chtějí to ale změnit

Svitavy mají nejdražší parkování v republice. Každý majitel auta, který bydlí v centru a chce tam také parkovat, musí za každý vůz ročně poslat městu osm tisíc korun. Stejnou cenu platili i soukromníci, kteří v centru podnikali. Pro srovnání, rezidenti v hlavním městě platí ročně 1 200 korun.

Jenže proti drahému parkování se zvedla velká vlna kritiky místních. Dokonce vznikla petice, kterou podepsalo na 200 lidí bydlících v centru. Město tlaku nakonec ustoupilo. Na svém zasedání radní potvrdili, že za první auto budou místní ročně platit dva tisíce, za druhé pět tisíc, a pokud mají i třetí auto, za to už bude cena původní, tedy 8 000 korun.

[chooze:article;value:507059]

Platit to bude pro všechny, kteří v dané zóně bydlí, nebo tam jsou v nájmu, ale ve Svitavách mají trvalé bydliště. Podnikatelé budou platit za první auto psané na firmu tři tisíce, za další to pak bude pět, respektive osm tisíc korun.

"Když to auto do 8:30 odjede z centra a vrátí se po 16:30, platit se za auto nemusí vůbec. Tato úprava má platit od 1. července tohoto roku," dodává pak starosta města David Šimek (Nestraníci, za KDU-ČSL).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.