Svoz komunálního odpadu se prodraží. Některá města chtějí zvýšit cenu

Obyvatelé České Lípy budou muset od Nového roku za svoz odpadu, který měli 14 let zdarma, znovu začít platit. "Roční poplatek, který je 960 korun za osobu," uvedl místostarosta České Lípy Jakub Mencl (SLK).

Naposledy tam lidé platili v roce 2009 necelou pětistovku. Pak nic, výměnou za to, že jim město zdvojnásobilo daň z nemovitosti. Podle radnice už to ale nestačí. Skládkování je drahé, a navíc se blíží jeho konec. Už nyní to radnici stojí 1 500 korun za každého občana.

"Očekáváme, že nás letos bude stát likvidace 60 milionů, příští rok 70 a v roce 2030, kdy už končí možnost skládkovat, možná i 120 milionů korun ročně," doplnil Mencl. Ne všichni obyvatelé České Lípy s tím ale souhlasí.

[chooze:article;value:507427]

​Podobně je na tom třeba město Náchod, kde už před lety stanovili cenu 900 korun na hlavu. Lidé však platili ve skutečnosti méně, protože byli motivováni různými slevami. "To je dlouhodobě neudržitelný fakt. Doplácíme více než 15 milionů korun, a to přestává být legrace," uvedl starosta Náchoda Jan Birke (SOCDEM). Město se bojí přílivu neplatičů anebo černých skládek.

Třeba v Jihlavě se zvednou poplatky za odpad jen podnikatelům a živnostníkům, a to o inflaci. Město Teplice se zatím ke zpoplatnění svozu odpadu nechystá. Propagátor tohoto trendu, zesnulý starosta a pozdější předseda Senátu za ODS Jaroslav Kubera to tam zavedl před 28 lety.

"Svoz odpadu máme bezplatný a město neplánuje, že by se vybíraly poplatky za tuto službu," uvedla mluvčí teplického magistrátu Adina Sedláková. Lázeňské město s příjmy od bohatých cizinců si to prý zatím může stále dovolit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.