Švýcaři vymysleli, jak vypít neomezené množství alkoholu a nikdy nemít kocovinu

Švýcarští vědci vyrábějí speciální gel, který dokáže neutralizovat účinek alkoholu před výskytem kocoviny. Revoluční gel mísí mléčné bílkoviny a nanočástice zlata a slibuje zmírnění účinků kocoviny tím, že odkloní metabolismus alkoholu, uvedl web ScienceAlert.

V předběžných studiích provedených na myších tento inovativní gel prokázal pozoruhodnou účinnost a rychle snížil hladinu alkoholu v krvi o působivých 40 procent během pouhé půl hodiny.

Gel funguje tak, že účinně odvádí metabolismus alkoholu z jater směrem k trávicímu traktu, čímž obchází tvorbu acetaldehydu, vysvětlil Raffaele Mezzenga, který je vědcem na Švýcarském federálním technologickém institutu v Curychu (ETH Zürich).

[chooze:article;value:555368]

​Výše uvedená sloučenina acetaldehyd je široce známá jako primární příčina příznaků kocoviny, včetně nevolnosti a bolesti hlavy. Gel působí jako katalyzátor a usnadňuje přeměnu alkoholu na méně škodlivou kyselinu octovou, čímž zmírňuje nepříznivé účinky spojené s konzumací alkoholu.

Na myších funguje

Myši, kterým byl podáván gel, zaznamenaly významný pokles hladiny alkoholu v krvi během první půlhodiny a vykazovaly zlepšenou funkci jater během 10denního režimu denního podávání gelu. Výzkum byl publikován v časopise Nature Nanotechnology.

Počáteční zjištění jsou podle expertů slibná, ale k potvrzení bezpečnosti gelu pro lidské použití je potřeba ještě spousta práce. 

Česko má problém s alkoholismem. K závislosti se blíží 1,5 milionu lidí (10/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.