Švýcarskou vesničku ohrožuje lavina kamenů. Obyvatelé si museli rychle sbalit

[chooze:gallery;value:31643]

​Dva miliony metrů krychlových kamenů ze skály nad vesnicí mohou v příštích dnech Brienz zavalit. Asi 70 obyvatel se tak muselo evakuovat, informoval web swissinfo.ch.

Kameny mohou vesnici zavalit už příští týden a nebezpečí hrozí až do začátku června. Všichni si tedy museli sbalit kufry a do pátečního odpoledne odejít. Vracet se mohou jen občas, pokud to zrovna nebude vypadat, že kameny každou chvíli spadnou. Za žádných okolností ale nemohou zůstat přes noc.

"Nejpravděpodobnějším scénářem je zřícení skály, po kterém se kameny zastaví před vesnicí," prohlásil podle deníku New York Times geolog Stefan Schneider. "Nejnebezpečnější by bylo, kdyby se skála zřítila náhle a zavalila celou vesnici. To je ale nejméně pravděpodobná varianta," dodal.

[chooze:article;value:477423]

"Kdyby se skalní masiv odlomil v jednom kuse, může za pár vteřin způsobit obří škody ve vesnici. To se může stát už příští týden," zdůvodnil evakuaci. 

Skála se dlouhodobě sesouvá o 32 metrů za rok. O trochu pomaleji padá do doliny i vesnice. Desítky obyvatel už delší doby vědí, že svůj domov jednou budou muset opustit. Stále ale doufají, že kamenná lavina jejich vesničku nezavalí.

"Mysleli jsme, že budeme mít více času. Je to strašně podivný pocit," svěřil se jeden z obyvatelů Brienzu deníku Zuger Zeitung

Podívejte se na záběry z vesnice Brienz:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.