Syn Karla Svobody nemůže Pizingerovou vystát: Nedokážu se přes to přenést, říká

O svého otce přišel Petr Svoboda ve svých 26 letech. A až na pár výjimek o něm od jeho smrti mnohokrát nemluvil. "Táta byl bezvadnej. Byla s ním legrace. Já jsem špatnej vzpomínač na kameru, ale všechno jsem to zapsal do knihy. Nicméně rádi jsme spolu chodili plavat, naše oblíbená kratochvíle byla vést debaty při plavbě přes Jevanský rybník," řekl Petr s tím, že je tvrdohlavý po tatínkovi.

Na křest nové knihy Žít dorazilo hodně lidí z českého showbyznysu. Chyběla ale vdova po Karlovi Vendula Pizingerová, dříve Svobodová. "Ona ani nebyla pozvaná. Nemáme spolu moc dobré vztahy. Bohužel ten příběh se na konci neodehrál hezky a já neříkám, že jí to kladu za vinu, ale ten konec nebyl hezký a já se přes to nedokážu přenést. Ten příkop je příliš hluboký, než abychom ho mohli přemostit," tvrdí Svoboda.

[chooze:article;value:453630]

​Přestože známá ředitelka Nadačního fondu Kapka naděje Pizingerová chyběla, její jméno padlo hned několikrát, když na geniálního skladatele vzpomínali jeho přátelé. Někteří jeho blízcí spolupracovníci navíc dodnes nevěří, že by si Karel Svoboda sáhl dobrovolně na život.

"Potkali jsme se asi 14 dnů před jeho sebevraždou, té já dodneška nevěřím. Jsme se dlouho neviděli, takže jsme něco popili a pak jsme si říkali hele zastřelit se to je blbý. Ale že ožrat se a vzít si prášky a pak hotovo, to by bylo nejlepší. A my jsme takhle uvažovali,," zmínil zpěvák Milan Drobný s tím, že si nemyslí, že by to skladatel udělal takhle.

[chooze:article;value:530563]

​"Mně to volala bývalá žena v neděli odpoledne a já říkal, že je to blbost. Bohužel to byla pravda, nevím, proč by ho někdo zastřelil, nikomu nic nedlužil, neměl ani žádné nepřátele, to je nesmysl. Rád vyprávěl, když se mu stalo něco jako havárie auta. Něco v něm bylo takového katastrofického," míní naopak frontman kapely Olympic Petr Janda.

Autor hitů Stín katedrál, Což takhle dát si špenát nebo Tři oříšky pro Popelku se rozhodl odejít z tohoto světa před téměř 17 lety. Ze srdcí těch, co ho měli rádi, ale nikdy neodešel. "Já na něj vzpomínám každý den, protože mi chybí," řekla zpěvačka Marcela Holanová. "Já na něj vzpomínám prakticky vždycky, když mám koncert. A těch mám hodně, ale i mimo. Já jsem od něj natočil spoustu skladeb," doplnil saxofonista Felix Slováček.

[chooze:article;value:505723]

​Legendární písničky od milovaného Karla posloucháme dodnes a jinak to nemá ani jeho rodina. "Pro mě je to pozitivní nakopnutí. Mám je rád, takže vždycky mi to udělá radost. Mám hodně rád Depeši od Marty Kubišové, má nádherný hlas," posteskl si Petr Svoboda.

Hudební talent po svém slavném dědečkovi navíc zdědily i Petrovy děti. "Já sám nejsem zaměřený na hudbu, ale myslím, že moje děti hudbu milují a hrají na nástroje, takže k tomu dědovi se dostali skrz muziku. Doufám, že ta hudba v rodině bude žít dál," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.