Systém stavebního řízení je plný problémů. Viníky má odhalit audit

Dva a půl roku příprav, vynaložené stovky milionů korun, ale nakonec téměř žádný výsledek. Takový je účet za systém digitalizace stavebního řízení, který vznikal pod rukama bývalého ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Opoziční ANO a SPD už proto hovoří o vyvození trestní odpovědnosti.

"Plnou odpovědnost má premiér Fiala (ODS) a exministr Bartoš, oba dva byli jasně informováni i z našich úst, že ten systém nebude funkční. Za standardní situace by to byl trestný čin, protože i jednatelé firem mají ze zákona povinnost spravovat svěřené majetky s péčí řádného hospodáře," tvrdí šéf SPD Tomio Okamura.

"Ten původní systém měl stát 1,6 miliardy korun. A to, co se dosud zpracovalo, tak stálo asi 100 milionů korun. Je to úspora. Vedle toho se nakoupilo velké množství nových počítačů. To všichni oceňují. A i tento hardware se může do budoucna použít," zastává se ale Bartoše předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

[chooze:article;value:578844]

"Považuju za správné – a my to budeme požadovat –, že musí přijít hloubkový audit. To jsou ty přímé stamiliony, které tam někde lítají ve vzduchoprázdnu. My budeme chtít každého, kdo tam dodával cokoliv. Chceme vidět všechny ty kamarády Pirátů, jestli ti, kteří za ně lobbovali, tak jestli tam náhodou za to nebrali peníze," hlásá předseda stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Audit na ministerstvu pro místní rozvoj je potřeba i podle vlády. "My budeme zadávat hloubkový audit, který musí odpovědět, jestli tam opravdu došlo k nějakému takovému jednání," nechal se slyšet ministr dopravy Martin Kupka, který po Bartošově konci ve vládě na projekt dočasně dohlížel.

"Má popsat celé období od vzniku systému, přes jeho začátek fungování až po tu dobu, kdy navrhujeme nové řešení. Logicky tam budou přiřazeny role a odpovědnosti jednotlivým aktérům," dodává pak současný ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek. Výsledky by mohly být k dispozici na přelomu letošního a příštího roku.

[chooze:article;value:577344]

Audit je i podle odborníků důležitým krokem pro další postup. "Pokud chce vláda obviňovat Ivana Bartoše a lidi, kteří stáli za tím zrušeným projektem, z nějakých možných pochybení, třeba i trestněprávní povahy, tak je třeba provést audit a seznámit veřejnost s tvrdými fakty," říká politolog Jiří Pehe.

A horko by mohlo být zástupcům české vlády i v Bruselu. Vláda bude muset o financích nejspíš jednat i s Evropskou unií. Digitalizace totiž byla částečně hrazena z evropských peněz. Kvůli čerpání peněz tam totiž hrozí sankce.

"Já už jsem svým týmům zadal zpracování dokumentace pro jednání se zástupci Evropské komise, abychom tato rizika minimalizovali," ujišťuje veřejnost Kulhánek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.