Systém vydávání léků se možná změní. Pacienti jich mají zbytečně moc

Plnou popelnici nevyužitých léků nanosili lidé do malé lékárny na pražském sídlišti během necelého týdne. Našli byste v ní celá balení i netknutá platíčka, ale i ta, která pacienti spotřebovali pouze z části. Češi ročně vyhodí léky v hodnotě několika miliard korun a právě plýtvání s nimi by chtěli zabránit lékaři. Smýšlení pacientů prý nezmění, změnit by ale chtěli systém vydávání léků.

"Často se stává, že napíšu léky, u kterých vím, že jsou v balení po sedmi. Napíšu je proto na čtrnáct dnů, ale chci, aby to pacient bral jenom deset dnů. Hned od začátku tam tak víme, že bude mít určitý počet léků navíc," popsal problém praktický lékař Cyril Mucha.

[chooze:article;value:494325]

Mohl by to ale změnit model, který funguje třeba ve Velké Británii. "Dělají to tak, že lékař může předepsat třeba 24 léků anebo 21 léků. Lékárník to pak přesně odpočítá a ten člověk dostává přesně počet léků, co bude potřebovat," vysvětlil Mucha.

Ministerstvo zdravotnictví do budoucna změnu systému zvažuje. "Třeba ve Spojených státech jsou taková velká balení a v lékárně z něj pak odeberou přesně to množství, které potřebuje pacient. Nicméně k tomu by byla v České republice potřeba zaprvé změna legislativy a zadruhé by tu musela být registrována velká balení," doplnil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Některým lékárníkům by prý změna nevadila. Jen by se musela v případě manipulace s léky dodržovat přísnější hygienická opatření.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.