SZÚ: Lék proti covidu může přinést nové odolné varianty viru

Léčivá látka molnupiravir, kterou obsahuje lék Lagevrio, může způsobit vznik nové varianty viru SARS-CoV-2, původce onemocnění covid-19. Na problém upozornil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Lék se doporučuje pro pacienty trpící lehkými či středně těžkými příznaky covidu.

Molnupiravir komplikuje množení viru tím, že poškozuje jeho RNA – tedy "návod" na výrobu dalších virových částic. "Výzkum naznačuje, že molnupiravir zřejmě ne vždy množení viru v těle zastaví, ale v některých případech virus pouze mění. Odborníci vyslovují obavy, že neuvážené podávání molnupiraviru by tak mohlo vést k vytvoření mimořádné varianty SARS-CoV-2, která by mohla mít závažný epidemický i klinický dopad," píše se ve zprávě SZÚ.

Jde o podobný mechanizmus, jakým se některé bakterie stávají odolnými proti antibiotikům. "Je obecně známé, že antivirotika mohou, stejně jako všechny antimikrobiální látky, vést ke vzniku rezistentních kmenů. Rádi bychom tedy apelovali na uvážené používání tohoto léčiva," vyzývá ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

[chooze:article;value:481714]

"U člověka s oslabenou imunitou je větší pravděpodobnost vzniku nové mutace viru. Molnupiravir by tedy ideálně neměl být podáván pacientům s potlačenou imunitou. Lidem s běžnou imunitou by pak měl být podáván pouze v počátcích onemocnění," dodává molekulární bioložka Helena Jiřincová.

Na problém vědci přišli díky mapování genů různých variant viru SARS-CoV-2. Odborníci z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění, která pod SZÚ spadá, si u některých variant viru všimli netradičně rovnoměrného rozložení mutací v jeho RNA. Toto rozložení mutací odpovídá právě účinkům molnupiraviru.

Čína nemá pod kontrolou vlnu covidové pandemie. Vláda přesto nesouhlasí s opatřeními:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.