Tajemné pohřebiště vraků v Egejském moři: Našli tam antické i moderní lodě

[chooze:gallery;value:35174]

​Výzkum v úžině u ostrova Kasos začal v roce 2019. "Důkladné studium materiálů v hloubkách 20 až do 47 metrů odhalil unikátní nálezy, včetně 20 španělských amfor typu dressel s pečetí na rukojeti datující se mezi roky 150 až 170 našeho letopočtu, pitné nádoby, láhve typu terra sigillata afrického původu datující se do římského období, antické kamenné kotvy, stejně jako další důležité archeologické důkazy," vyjmenovalo ministerstvo. Zboží ve vracích pocházelo nejen za Španělska a Afriky, ale také z Itálie a pobřeží malé Asie.

[chooze:article;value:542777]

Nejstarší nálezy z výzkumu se datují do období asi 3 000 let před naším letopočtem až do tohoto století. "Byly identifikovány pozůstatky trosek novějšího období, pravděpodobně z éry druhé světové války. Jedná se o dřevěnou loď s kovovými prvky, jejíž velikost se odhaduje na 25 až 30 metrů," dodalo ministerstvo.

Podařilo se ale najít také předměty z klasického období Řecka (z roku 460 před letopočtem), helénské periody (z období 100 před naším letopočtem až 100 našeho letopočtu), římského období (z období 200 let před naším letopočtem až 300 našeho letopočtu) a z let 800 až 900 našeho letopočtu z byzantského období, dále pak středověké a otomanské nálezy.

Ostrov Kasos na mapě:

Při výzkumu bylo pořízeno asi 20 tisíc fotografií, posloužil také ke zmapování podmořského útesu. Kompletní výsledky průzkumu vydá ministerstvo letos v létě. Do budoucna pak chce pokračovat v průzkumu vod u vedlejšího většího ostrova Karpathos.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.