Tajemný sarkofág z Notre-Dame. Vědci už mají první informace, kdo v něm ležel

Dvě olověné schránky našli v zemi pod katedrálou Notre-Dame letos na jaře archeologové. Hlavně ta starší představovala velkou záhadu, a archeologové se tak okamžitě pustili do výzkumu.

První sarkofág může pocházet už ze 14. století a podle britského portálu The Guardian patřil neznámému muži. Ten zemřel mladý, mohlo mu být mezi 30 a 40 lety a patřil k vyšší společnosti, není vyloučeno, že byl šlechticem.

Při zkoumání vyšlo najevo, že byl před pohřbením nabalzamován, což bylo v dané době spíše neobvyklé. Jelikož byla ale rakev poškozená, jeho tělo podlehlo rozkladu. Výzkumníci ho pojmenovali jako "Le Cavalier", tedy "Jezdec". Jeho pánevní kosti totiž poukazují na to, že často jezdil na koni. Byl pohřben s korunou z květin.

Jeho život byl ale dost tvrdý. Měl zdeformovanou lebku, zřejmě proto, že měl jako miminko hlavu ovázanou obvazy nebo nosil nějaký typ čelenky. Trápilo jej chronické onemocnění, kvůli kterému přišel o většinu zubů. Podle výzkumníků je ovšem velmi pravděpodobné, že se nikdy nepodaří zjistit jeho jméno.

[chooze:article;value:460199]

​Druhý sarkofág patřil vysokému církevnímu představiteli, který zemřel 24. prosince 1710 ve věku 83 let. "Jeho rakev byla v dokonalé ose s hlavní lodí a centrálním portálem. Jeho identitu jsme znali od počátku díky třem indiciím. Pod náhrobkem byla velká olověná deska s latinským epitafem, v němž bylo psáno, že se jednalo o Antoina de La Porta," popsal hlavní archeolog Christophe Besnier pro francouzský portál Le Monde.

U de La Porta naopak zjistili, že měl výjimečně dobrý chrup. Pravděpodobně si jej pravidelně čistil. Patřil k zámožné vrstvě a byl mecenášem umění.

Galerie obsahuje snímky nálezu staršího sarkofágu:

[chooze:gallery;value:28513]

​Katedrála Notre-Dame vyhořela v dubnu 2019 při rekonstrukčních pracích. Začala hořet od střechy, budova přišla o svůj typický sanktusník. Znovuotevřená by měla být v roce 2024.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.