Tajemství úspory peněz během Vánoc. Tipy, jak udělat blízkým radost a ještě ušetřit

Kvůli jednomu dni nemá smysl se zadlužovat. Tak by mohlo znít hlavní vánoční poselství ekonomů. Mnoho Čechů má letos kvůli rostoucí inflaci a zdražování hlouběji do kapsy, přesto se stále najdou tací, kteří si chtějí na dárky pod stromeček půjčit.

V průměru si podle statistik půjčí každý desátý dospělý. "Před vánočními půjčkami bych chtěl varovat, ale když už se nechá někdo zlákat, tak určitě by si měl brát půjčku u renomované společnosti, u banky anebo u nějaké známé nebankovní společnosti. A vždy by se měl zaměřit na RPSN, tedy souhrn všech nákladů, který mu ta půjčka přinese," upozorňuje již delší dobu ekonom Štěpán Křeček.

Odborníci doporučují, aby si lidé místo drahých dárků raději vzpomněli na jiné poselství Vánoc, tedy trávit čas s nejbližšími.

[chooze:article;value:477521]

​Přesně to plánuje i paní Pavlína. Letos neřešila ani tak rostoucí ceny energií, jako zdravotní problémy uvnitř rodiny. Díky tomu přehodnotila celý svůj život. "V životě jsme toho teď zažili tolik, že budu ráda, když se sejdeme všichni pod stromečkem. Je to pro mě cennější než nějaké dárky. Bez těch se dá žít," upozorňuje.

S několika příbuznými se dohodla, že si dárky mezi sebou vůbec dávat nebudou a ušetřený čas za nákupy raději vymění za společné chvíle. Když už něco kupovala, zaměřovala se vždy na to, aby to blízkým opravdu udělalo radost. Snažila se přitom vynechat zbytečnosti, kterými by jinak doplňovala hodnoty darů. "Raději jim koupím, co mají opravdu rádi. Dříve jsem dávala v průměru 1 500 korun za jednoho. Teď mi nevadí dát 500 korun za dva lidi," přiznala. 

Svým přístupem udělala radost nejen sobě, ale i svým blízkým, kterým tak mimo jiné odpadl každoroční předvánoční stres.

[chooze:article;value:477416]

​Na hledání způsobů, jak udělat blízkým radost a nezruinovat si přitom rodinný rozpočet, se zaměřil i portál Mirror. Ten přináší hned několik užitečných tipů.

Tipy, jak ušetřit za dárky

  • stanovte si rozpočet – zeptejte se sami sebe, jestli si to opravdu můžete dovolit, a držte se svého rozpočtu. Je to jen jeden den, nemá cenu se kvůli němu zadlužovat
  • konec povinného předávání dárků – než kupovat zbytečnosti, zkuste se domluvit s blízkými, jestli by nebylo vhodnější dárky si nedávat vůbec. Pokud vám tento přístup nevyhovuje, můžete se vydat cestou tajného Ježíška a rozdat si mezi sebou dárky na základě losu (každý člověk pak obdarovává pouze jednoho blízkého). Dobré je stanovit si i finanční limit (mnohdy stačí třeba stokoruna na dárek)
  • daruj čas, ne dárky – pokud je peněz opravdu málo, proč se místo toho raději nezavázat podniknout spolu něco pěkného
  • něco vytvořte – ušetřit můžete i tím, že něco sami vyrobíte. Na internetu najdete nepřeberné množství různých návodů na dárky. Výrobky od srdce často udělají větší radost než kupované dary

Češi šetří a plánují spíše chudší Vánoce. Řada lidí si ale na dárky stejně půjčí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.