Tajná zbraň proti covidu. Stačí běžná ingredience, zjistili odborníci

Jednoduchý lék z běžných ingrediencí může podle nové studie zmírnit příznaky covidu-19. Stačí rozpustit sůl ve vodě a kloktat s ní krk či vyplachovat si nos. Studie zatím nebyla publikovaná, její závěry ale vědci z centra pro zdravotnický výzkum na texaské univerzitě představili na výročním vědeckém zasedání American College of Allergy, Asthma and Immunology

Pozitivní výsledky podle výzkumu přineslo jak užívání silných, tak slabých solných roztoků. "Kloktání a vyplachování nosu pacienti prováděli čtyřikrát denně po dobu 14 dnů," prozradil ke studii její hlavní autor Sebastian Espinoza. Výzkumu se zúčastnilo téměř šest desítek lidí s covidem-19. 

[chooze:article;value:529463]

​"Je to velmi jednoduchý nástroj, který je univerzálně dostupný, levný a snadno použitelný," pochvaluje si Espinoza. "Zjistili jsme, že oba režimy (silný i slabý roztok) jsou zřejmě spojeny s nižší mírou hospitalizací ve srovnání s kontrolními skupinami (které žádný roztok neužívali, pozn. red.)," dodal lékař. 

"Je to zajímavý nápad a potenciální doplňková prevence," řekl listu The Washington Post lékař Peter Hotez, který se na studii nepodílel. Primární prevencí proti těžkému průběhu covidu má ale podle něj zůstat očkování. "Kloktání slanou vodou by mělo být stále považováno za druhořadé vzhledem k důležitosti získání vysoké nebo dostatečné hladiny protilátek neutralizujících virus z vakcíny," zdůraznil. 

Na kombinovanou vakcínu proti chřipce a covidu si podle odhadů počkáme ještě tak dva roky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.